موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13441

يک متخصص علوم آزمايشگاهي: تشخيص بيماري و مصرف دارو را به هوش مصنوعي نسپاريد

 

دبير اجرايي کنگره ارتقاي کيفيت خدمات آزمايشگاهي تشخيص پزشکي ايران، نسبت به استفاده خودسرانه از پلتفرم‌هاي هوش مصنوعي براي تفسير نتايج آزمايش‌هاي پزشکي هشدار داد.

محمود جاويد در اختتاميه هفدهمين کنگره بين‌المللي و بيست‌وسومين کنگره ملي ارتقاي کيفيت خدمات آزمايشگاهي تشخيص پزشکي ايران، با اشاره به گسترش استفاده از ابزارهاي مبتني بر هوش مصنوعي در حوزه سلامت، گفت: اين پلتفرم‌ها اگر درست طراحي شده باشند، مي‌توانند اطلاعات خوبي در اختيار پزشکان و مردم قرار دهند، به‌ويژه اينکه به کتب علمي معتبر علوم آزمايشگاهي و پاتولوژي باليني دسترسي دارند و مي‌توانند تداخلات دارويي و بيومارکرها را نيز در نظر بگيرند.

وي افزود: هوش مصنوعي براساس داده‌ها و الگوريتم‌هاي از پيش تعيين‌شده عمل و آناليز مي‌کند ولي امکان معاينه باليني ندارد، بنابراين درحال حاضر نمي‌تواند جايگزين پزشک شود. هوش مصنوعي مي‌تواند به همکاران پزشک ما در تفسير نتايج کمک کند، اما منجر به تصميم نمي‌شود.

جاويد، درباره استفاده مردم از اين پلتفرم‌ها گفت: يکي از ويژگي‌هاي مثبت سيستم‌هاي پشتيباني تصميم‌گيري باليني، دسترسي آسان آنهاست و افراد مي‌توانند جواب آزمايش خود را در اين سامانه‌ها بارگذاري و درباره آن نظرخواهي کنند، اما هوش مصنوعي‌هايي که درست طراحي شده و مجوز دارند، از نظر استانداردها نبايد به بيمار تشخيص دقيق يا توصيه مصرف دارو ارائه کنند و اگر سامانه‌اي چنين اقدامي انجام دهد، تخلف صورت گرفته است.

وي ادامه داد: در ايران نيز هنوز تعريف دقيق و دستورالعمل مشخصي براي اين پلتفرم‌ها وجود ندارد و بايد مسائل اخلاقي و حرفه‌اي در استفاده از آنها مورد توجه قرار گيرد. براي مثال ممکن است سامانه به فرد اعلام کند قند خون او در محدوده پيش‌ديابت است و پيشنهادهايي درباره فعاليت فيزيکي، سبک زندگي و رژيم غذايي ارائه دهد، اما هميشه بايد تأکيد شود که تصميم نهايي نيازمند معاينه، مشاوره پزشکي و اقدامات تشخيصي لازم ديگر است.

دبير اجرايي کنگره تأکيد کرد: مردم بايد بدانند که صرفاً براساس تفسير يک سامانه هوش مصنوعي از نتيجه آزمايش نمي‌توان درباره بيماري يا مصرف دارو تصميم‌گيري کرد.

در مراسم اختتاميه اين دوره از کنگره، قطعنامه پاياني قرائت شد و از برگزيدگان بخش پوستر تقدير به عمل آمد، سه نفر در اين بخش رتبه‌هاي برتر را کسب کردند.