موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13234
سبزيجاتي که قاتل کبد چرب هستندکبد چرب درجه پايين درحالي که دارو به درمان آن کمک مي‌کند، معمولا به خو

سبزيجاتي که قاتل کبد چرب هستندکبد چرب درجه پايين درحالي که دارو به درمان آن کمک مي‌کند، معمولا به خودي خود با تغيير سبک زندگي، کاهش وزن و مراقبت از آنچه مي‌خوريد قابل درمان است.بيماري کبد چرب غيرالکلي به طور فزاينده‌اي در بزرگسالان جوان به دليل رواج خوردن فست فود و شيريني‌ها و غذاهاي حاوي شکر افزوده، شايع شده. کبد چرب درجه پايين درحالي که دارو به درمان آن کمک مي‌کند، معمولا به خودي خود با تغيير سبک زندگي، کاهش وزن و مراقبت از آنچه مي‌خوريد قابل درمان است.اگرچه تشخيص اوليه کبدچرب معمولا جاي نگراني ندارد، اما اگر به موقع درمان نشود، اين بيماري مي‌تواند به سرعت به يک بيماري شديدتر تبديل شود. و وقتي صحبت از رژيم غذايي مي‌شود، سبزيجات خاصي وجود دارند که مي‌توانند به معکوس کردن کبد چرب کمک کنند. به ياد داشته باشيد، بايد اين سبزيجات را همراه با رژيم غذايي سالم و منظم و ورزش (و در صورت تجويز، دارو) مصرف کنيد.چغندر معمولي، قهرمان کبد است. سرشار از فيبر و مجموعه‌اي از آنتي اکسيدان‌ها و نيترات‌ها، جريان خون را افزايش مي‌دهد و تلاش‌هاي سم‌زدايي اين عضو را تقويت مي‌کند. همچنين توليد صفرا را تحريک مي‌کند که به تجزيه چربي‌ها و دفع سموم کمک مي‌کند. مجموعه‌اي از تحقيقات گسترده نشان مي‌دهد که چغندر مي‌تواند آسيب کبد را مهار کند و فعاليت آنزيم‌ها را براي عملکرد صحيح کبد افزايش دهد. نوشيدن آب چغندر يا کباب کردن آرام برش‌هاي چغندر با گياهان و کمي روغن زيتون، استفاده از چغندر خلال شده در ماست يا پخته آنگونه که در ايران چغندر پخته را سر گذرها و خيابان‌ها مي‌فروشند راه‌هاي خوشمزه‌اي براي گنجاندن اين ريشه معمولي در رژيم غذايي ارائه مي‌دهند.لوبيا، عدس و نخود مقدار خوبي از پروتئين و فيبر گياهي را تأمين مي‌کنند. محتواي چربي کم اشباع‌شده آن‌ها، همراه با فيبر، حبوبات را به گزينه‌اي معقول براي افرادي که با بيماري کبد چرب دست و پنجه نرم مي‌کنند، تبديل مي‌کند. تحقيقات نشان مي‌دهد که جايگزيني گوشت با لوبيا، مي‌تواند چربي کبد را کاهش داده و عملکرد آن را بهبود بخشد. جدا از اين، لوبيا همچنين هضم را بهبود مي‌بخشد و به ثابت نگه داشتن سطح قند خون کمک مي‌کند هر دو عامل مهم براي مبتلايان به بيماري کبد چرب هستند. فقط مقداري لوبيا را در سالاد، سوپ،‌اش يا آبگوشت بريزيد و کبد تقويت مي‌شود.سير علاوه بر شهرتش به عنوان يک تقويت‌کننده طعم، به عنوان يک غذاي مفيد براي کبد نيز عمل مي‌کند. ترکيبات غني از گوگرد آن مي‌توانند رسوب در کبد را تعديل کرده و سطح کلسترول را در محدوده سالم‌تري نگه دارند. تحقيقات نشان مي‌دهد که سير به جلوگيري از تجمع چربي در سلول‌هاي کبد کمک مي‌کند، درحالي که مکانيسم‌هاي سم‌زدايي طبيعي اين اندام را به کار مي‌اندازد. علاوه بر اين، خواص ضد التهابي آن التهاب کبد را تسکين مي‌دهد و به عملکرد کبد کمک مي‌کند. ريختن چند حبه سير در سوپ،‌اش يا خورش‌ها و غذاهاي سرخ‌شده، راه‌هاي روزمره براي بهره‌مندي از مزاياي آن هستند.اسفناج، کلم و شنبليله در ميان سبزيجات براي سلامت کبد رتبه بالايي دارند. محتواي غني کلروفيل آن‌ها به کبد در بيرون کشيدن سموم از بدن کمک مي‌کند، درحالي که مقدار زيادي آنتي‌اکسيدان با استرسي که اغلب باعث آسيب کبدي مي‌شود، مبارزه مي‌کند. تحقيقات نشان داده که خوردن منظم اسفناج مي‌تواند احتمال ابتلا به بيماري کبد چرب را به ميزان قابل توجهي کاهش دهد. علاوه بر اين، سبزيجات برگ‌دار به کبد در توليد صفرا کمک مي‌کنند که گامي مهم براي تجزيه چربي‌ها و دفع مواد زائد است. يک مشت اسفناج يا کلم را به سالاد اضافه کنيد، اسفناج را همچنين مي‌توانيد در ماست به عنوان بوراني مخلوط کنيد.کلم بروکلي، گل کلم و کلم بروکسل همه اعضاي خانواده سبزيجات چليپايي هستند و بيش از يک منبع غني از فيبر به حساب مي‌آيند. آن‌ها همچنين سرشار از مواد شيميايي گياهي هستند که به وظايف سم زدايي کبد کمک مي‌کنند. مجموعه‌اي از تحقيقات به اين ايده اشاره دارند که رژيم غذايي سرشار از اين سبزيجات مي‌تواند رسوبات چربي را کاهش داده و التهاب را کاهش دهد. در يک تحقيق، افرادي که مصرف اين سبزيجات را افزايش دادند، نمرات چربي کبد پايين‌تري و عملکرد کبد را بهبود بخشيدند. علاوه بر اين، سبزيجات ايندول را فراهم مي‌کنند، ترکيبي که به نظر مي‌رسد با مهار رسوبات چربي و کاهش التهاب کبد، بيماري‌ها را از بين مي‌برد. به نظر مي‌رسد اضافه کردن کلم بروکلي يا گل کلم به وعده‌هاي غذايي چند بار در هفته، حداکثر فوايد را به همراه دارد.

عناوین این صفحه