موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13154
آيا شيرين‌کننده‌هاي غذايي، بلوغ را در کودکان تسريع مي‌کنند؟

مصرف شيرين‌کننده‌هاي خاصي که معمولاً در غذا و نوشيدني‌ها يافت مي‌شوند، ممکن است خطر بلوغ زودرس را در کودکان، به ويژه در ميان افرادي که از نظر ژنتيکي مستعد هستند، افزايش دهد.بنابر اعلام دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، کودکاني که شيرين‌کننده‌هاي مصنوعي و طبيعي مانند آسپارتام، سوکرالوز و گليسيريزين مصرف مي‌کنند، ممکن است با افزايش خطر بلوغ زودرس مواجه شوند، به ويژه اگر نشانگرهاي ژنتيکي خاصي داشته باشند. نتايج يک مطالعه، شيرين‌کننده‌ها را به تغييرات هورموني و عدم تعادل باکتري‌هاي روده مرتبط مي‌کند که مي‌تواند بلوغ را تسريع کند و اثرات آن بين پسران و دختران متفاوت است. بلوغ زودرس با عواقب جدي سلامتي در مراحل بعدي زندگي مانند استرس عاطفي و اختلالات متابوليکي، مرتبط دانسته شده است. يافته‌ها مي‌تواند توصيه‌هاي غذايي را تغيير داده و غربالگري ژنتيکي را براي کاهش خطرات طولاني مدت تشويق کند.محققان دريافته‌اند که مصرف آسپارتام، سوکرالوز، گليسيريزين و قندهاي افزوده به طور قابل توجهي با خطر بالاتر بلوغ زودرس، به ويژه در کودکاني با ويژگي‌هاي ژنتيکي خاص، مرتبط است. هرچه نوجوانان بيشتر از اين شيرين‌کننده‌ها مصرف کنند، خطر بلوغ زودرس مرکزي در آنها بيشتر مي‌شود.به گفته نويسنده مسئول اين مطالعه، اين بررسي يکي از اولين مطالعاتي است که عادات غذايي مدرن به ويژه مصرف شيرين‌کننده‌ها را با عوامل ژنتيکي و رشد بلوغ زودرس در يک گروه بزرگ و واقعي مرتبط مي‌کند. همچنين تفاوت‌هاي جنسيتي در نحوه تأثير شيرين‌کننده‌ها بر پسران و دختران را برجسته مي‌کند و لايه مهمي به درک ما از خطرات سلامتي فردي اضافه مي‌کند.نوعي از بلوغ زودرس که به عنوان بلوغ زودرس مرکزي شناخته مي‌شود، به طور فزاينده‌اي رايج است. اين نوع بلوغ مي‌تواند منجر به پريشاني عاطفي، کوتاه‌تر شدن قد در بزرگسالي و افزايش خطر اختلالات متابوليک و توليد مثلي در آينده شود.اين مطالعه شامل داده‌هاي 1407 نوجوان بود و بلوغ زودرس مرکزي در 481 نوجوان تشخيص داده شد. محققان ميزان مصرف شيرين‌کننده نوجوانان را از طريق پرسشنامه‌هاي معتبر و آزمايش نمونه‌هاي ادرار ارزيابي کردند. استعداد ژنتيکي با استفاده از نمرات خطر پلي‌ژنيک مشتق شده از 19 ژن مرتبط با بلوغ زودرس مرکزي، تعيين شد. بلوغ زودرس براساس معاينات پزشکي، سطح هورمون‌ها و اسکن‌ها تشخيص داده شد.مصرف سوکرالوز با افزايش خطر بلوغ زودرس مرکزي در پسران و مصرف گليسيريزين، سوکرالوز و قندهاي افزوده با افزايش خطر بلوغ زودرس مرکزي در دختران مرتبط بود. اين يافته‌ها مستقيما به خانواده‌ها، متخصصان اطفال و مقامات بهداشت عمومي مربوط مي‌شود. آن‌ها نشان مي‌دهند که غربالگري خطر ژنتيکي و تعديل مصرف شيرين‌کننده‌ها مي‌تواند به جلوگيري از بلوغ زودرس و پيامدهاي بلندمدت آن بر سلامت کمک کند. اين مي‌تواند به دستورالعمل‌هاي غذايي جديد يا ابزارهاي ارزيابي خطر براي کودکان منجر شود که از رشد سالم‌تر حمايت مي‌کنند.همچنين نتايج تحقيقات قبلي نيز نشان مي‌دهد که برخي شيرين‌کننده‌ها مي‌توانند به طور مستقيم بر هورمون‌ها و باکتري‌هاي روده مرتبط با بلوغ زودرس تأثير بگذارند. به طور مثال، «آسه‌سولفام پتاسيم» که يک شيرين‌کننده مصنوعي است که با فعال‌کردن مسيرهاي «طعم شيرين» در سلول‌هاي مغز و افزايش مولکول‌هاي مرتبط با استرس، سبب آزاد شدن هورمون‌هاي مرتبط با بلوغ مي‌شود. شيرين‌کننده ديگري به نام «گليسيريزين» که در شيرين بيان يافت مي‌شود، تعادل باکتري‌هاي روده را تغيير داده و فعاليت ژن‌هاي دخيل در شروع بلوغ را کاهش مي‌دهد. اين موضوع نشان مي‌دهد که آنچه کودکان مي‌خورند و مي‌نوشند، به ويژه محصولاتي که داراي شيرين‌کننده هستند، ممکن است تأثير شگفت‌انگيز و قدرتمندي بر رشد آنها داشته باشد.