موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13277
تحلیل سیاسی هفته

 

 

بسم‌الله الرحمن الرحیم

هفته‌ای که در آن بسر می‌بریم با تلاطمات بسیاری همراه بود، از یکسو اعلام تصمیم یکسان‌سازی قیمت ارز و تک‌نرخی شدن آن، همزمان با افزایش لجام‌گسیخته قیمت سکه و ارز، و از سوی دیگر اعتراض کسبه و بازاریان به عدم ثبات اقتصادی و موج‌سواری دشمنان بر این اعتراضات.

متأسفانه در این هفته آنچه در این شرایط ویژه نباید اتفاق می‌افتاد، روی داد و دولت برای تأمین منابع مالی و اداره کشور ناگزیر به اجرای طرح یکسان‌سازی قیمت ارز شد ولی برای مهار عوارض شدید این تصمیم مجبور شد طرحی را تحت عنوان «اجرای طرح جامع حمایت معیشتی و امنیت غذایی» در قالب ارائه کالابرگ ارائه دهد تا هم بتواند باعث ایجاد آرامش روحی نسبی در جامعه شده و هم عوارض شدید حذف ارز ترجیحی را تا اندازه‌ای کنترل کند ولی متأسفانه ارائه این کالابرگ‌ها نمی‌تواند شکاف عمیق ناشی از آزادسازی نرخ ارز و عدم توان دولت در کنترل قیمت‌ها را جبران کند و این کمک‌ یارانه‌ای هم نخواهد توانست از بار فشار کمرشکن وارده بر مردم بکاهد.

آنچه از مسئولان رده اول کشور انتظار می‌رود، این است که به جای ارائه این طرح‌های عملاً ناموفق، اقداماتی را انجام دهند که ارزش پول ملی حفظ شده و از بی‌اعتبار شدن این مشخصه هویتی ملت جلوگیری شود و بدینوسیله باعث بازگشت آرامش روانی و اقتصادی به کشور شوند.

اخبار خارجی این هفته تحت‌الشعاع حمله آمریکا به ونزوئلا و ربودن رئیس‌ جمهور آن کشور و همسرش قرار داشت. نیروهای آمریکایی نیمه‌شب یکشنبه با تجاوز به خاک ونزوئلا، نیکلاس مادورو رئیس‌ جمهور ونزوئلا و همسرش را ربوده و به آمریکا منتقل کردند. این اقدام، اعتراض و مخالفت گسترده جهانی را به دنبال داشت و عمده کشورها، حتی متحدان سنتی این کشور در غرب نیز آنرا مردود دانسته و بر پایبندی به منشورهای بین‌المللی و قواعد و مقررات جهانی تأکید کردند. شورای امنیت سازمان ملل نیز در همین رابطه جلسه‌ای اضطراری تشکیل داد که طی آن اکثریت قاطع اعضا، این حرکت تجاوزکارانه آمریکا را محکوم و غیرقابل قبول و اقدامی «قلدرمآبانه» و تداعی‌کننده «قانون جنگل» بر مناسبات جهانی دانستند.

رئیس‌ جمهور آمریکا، رئیس ‌جمهور ونزوئلا را به دخالت در قاچاق مواد مخدر به داخل آمریکا متهم کرده‌اند، در حالی که عمده ناظران، این اتهام را بهانه‌ای برای عملیات نظامی آمریکا در ونزوئلا با هدف تسلط بر منابع نفتی این کشور دانسته‌اند. بعد از ربودن مادورو، در نخستین اقدام، دونالد ترامپ، دولت فعلی ونزوئلا را به بستن قراردادهای کلان نفتی با آمریکا وادار ساخته است. ترامپ مدعی شده مقامات ونزوئلائی برای صادرات 2 میلیارد دلار نفت به آمریکا توافق کرده‌اند. واشنگتن همچنین در ادامه مداخله‌جویی از ونزوئلا خواسته است کارگزاران برخی کشورها ازجمله روسیه، ایران، چین و کوبا را بیرون کند.

تهدیدهای دونالد ترامپ علیه منطقه «گرینلند» دیگر موضوع مهم خبری هفته بود که در سطح بین‌المللی بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد. دولت آمریکا اخیراً حتی گزینه حمله نظامی برای تصرف گرینلند را مطرح ساخته است، اقدامی آشکار در زیر پا نهادن مقررات و قواعد بین‌المللی که نه‌تنها اعتراض دانمارک و دیگر کشورهای اروپایی را به دنبال داشته بلکه مخالفت‌هایی را نیز در داخل آمریکا برانگیخته است. ناظران، این سیاست دولت فعلی آمریکا را ناقوس مرگ پیمان ناتو دانسته‌اند. حتی کشورهای اروپایی از به خطر افتادن امنیت خود نگران شده‌اند.

رفتارهای اخیر دولت آمریکا علیه قلمرو دانمارک و همچنین حق حاکمیت ونزوئلا، آینده نظم بین‌المللی را به طور جدی زیر سؤال برده و این هشدار را مطرح کرده است اگر قدرت‌های بزرگ، منطق زور را مبنا قرار دهند، جهان وارد مرحله‌ای بی‌سابقه از بی‌ثباتی خواهد شد.