موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13493

13 آبان و عملکرد استکباري دولت آمريکا عليه ملت ايران

به مناسبت سالروز ملي مبارزه با استکبار جهاني

روز سيزدهم آبان ماه يادآور چند رويداد مهم است، رويدادهائي كه هر كدام منشأ يك جريان تاريخي هستند و كنار هم قرار گرفتن آنها جايگاه ويژه‌اي به اين روز ميدهند. اين ويژگي استثنائي را روز 13 آبان در تاريخ كشور ما ايران دارد.

در 13 آبان سال‌هاي 1343، 1357 و 1358 به ترتيب تبعيد امام خميني به تركيه كه توسط رژيم پهلوي و به دستور آمريكا صورت گرفت، كشتار دانش‌آموزان تهراني توسط دژخيمان رژيم پهلوي به جرم تظاهرات ضد رژيم ستم شاهي و تسخير لانه جاسوسي آمريكا در تهران توسط دانشجويان پيرو خط امام، رويدادهاي مهمي بودند كه روز 13 آبان را در تاريخ انقلاب اسلامي و تاريخ ايران صاحب برجستگي خاصي كردند. از آنجا كه اين هر سه رويداد به نحوي با دولت آمريكا مرتبط مي‌شوند، روز 13 آبان با نام دولت آمريكا و برخورد استكباري آن كشور با ملت ايران عجين شده و دولت آمريكا در رأس استكبار قرار دارد، به همين دليل، عنوان «روز ملي مبارزه با استكبار جهاني» را به خود گرفته است.

رويدادهائي كه روز 13 آبان را به «روز ملي مبارزه با استكبار جهاني» تبديل كرده اند، هر كدام به نحوي با احساسات، عواظف و منافع ملت ايران رابطه تنگاتنگ دارند. به همين دليل، حتي اگر روزي در روابط ايران و آمريكا تحولي پديد آيد و مشكلات فيمابين دو كشور برطرف شود نيز روز 13 آبان جايگاه ويژه خود را حفظ خواهد كرد.

تبعيد امام خميني از ايران به تركيه كه در 13 آبان سال 1343 رخ داد، به سخنراني مهمي مربوط مي‌شد كه ايشان در روز 4 آبان عليه كاپيتولاسيون انجام دادند و شاه، مجلس ايران و دولت آمريكا را مستقيماً مورد شديدترين اعتراضات قرار دادند. در آن سخنراني، لبه تيز حملات متوجه دولت آمريكا و شخص محمدرضا شاه پهلوي به عنوان مهره دست نشانده آمريكا بود و نمايندگان مجلس ايران را كه به صو.رت فرمايشي قانون كاپيتولاسيون را تصويب كرده و دست اتباع آمريكا در ايران را براي هرگونه تجاوز به حقوق مردم بدون اينكه توسط دستگاه قضائي ايران قابل تعقيب و محاكمه باشند باز گذاشته بودند، مورد شماتت قرار دادند و آنها و چنين مجلسي را فاقد مشروعيت دانستند.

به همين دليل، دولت آمريكا به شاه دستور داد امام را از ايران اخراج نمايد و شاه نيز به اين دستور عمل كرد و امام را در روز 13 آبان 1343 به تركيه تبعيد نمود و بعد از حدود يكسال ايشان را از تركيه به عراق تبعيد كرد كه تا سال 1357 در اين كشور اقامت داشتند.

در روز 13 مهر 1357 در اثر فشارهاي رژيم بعث عراق و در نتيجه تباني صدام رئيس‌جمهور عراق با شاه ايران، امام خميني مجبور به ترك عراق شدند و به فرانسه هجرت نمودند. اين هجرت، كه با سخنراني‌هاي افشاگرانه امام خميني در عراق و فرانسه همراه بود، انقلاب اسلامي ايران را وارد مرحله جديدي كرد و سرتاسر ايران مالامال از شور انقلابي شد و اقشار مختلف مردم هر روز در خيابان‌ها به تظاهرات پرداختند و خواستار بركناري شاه و ريشه كن شدن رژيم شاهنشاهي و برقراري نظام جمهوري اسلامي شدند. در اين مرحله، شور انقلابي مردم چنان اوج گرفت كه حتي دانش‌آموزان نيز وارد صحنه شدند و در 13 آبان 1357 تظاهرات آنها در تهران توسط دژخيمان رژيم پهلوي به خاك و خون كشيده شد وعده‌اي از دانش‌آموزان به شهادت رسيدند. روياروئي مسلحانه مأموران شاه با مردم به دستور آمريكا صورت گرفته بود و در كشتار دانش‌آموزان نيز دست دولتمردان آمريكائي به خون آلوده بود.

شاه در اثر فشار مردم وادار به عقب نشيني شد و در 26 ديماه 1357 از ايران فرار كرد. با فرار ديكتاتور، انقلاب اسلامي وارد مرحله نهائي خود شد و با ورود امام خميني به ايران در 12 بهمن 1357 دهه فجر آغاز گرديد كه سرانجام منجر به پيروزي انقلاب اسلامي در 22 بهمن همان سال شد.

پيروزي انقلاب اسلامي، شكست بزرگي براي آمريكا بود و به همين جهت، دولت آمريكا درصدد گرفتن انتقام از مردم ايران برآمد و سفارت خود در تهران را به مركز فرماندهي ضدانقلابيون براي مقابله با مردم و براندازي انقلاب اسلامي قرار داد، محلي كه به همين دليل بعدها عنوان «لانه جاسوسي آمريكا» را به خود گرفت. علاوه بر اين، دولت آمريکا محمدرضا شاه را که از ايران فرار کرده بود در آمريکا پناه داد و حاضر نشد او را براي محاکمه به ايران تحويل دهد. و سرانجام در 13 آبان سال 1358 يعني كمتر از يكسال بعد از پيروزي انقلاب اسلامي توسط دانشجويان پيرو خط امام تسخير شد و كاركنان آن كه در واقع جاسوسان آمريكا در ايران بودند به اسارت دانشجويان در آمدند.

عنوان «لانه جاسوسي آمريكا» كه در سال 1358 بر سر زبان‌ها افتاد و به رسانه‌ها راه يافت و سفارت آمريكا در تهران از آن به بعد با اين عنوان شناخته شد، اين روزها كه طشت رسوائي آمريكا به خاطر افشا شدن جاسوسي‌اش در كشورهاي اروپائي به زمين افتاده، مفهوم روشن‌تري يافته است. اكنون مردم سراسر جهان مي‌توانند به روشني دريابند كه تسخير سفارت آمريكا در تهران توسط دانشجويان در سال 1358 اقدام درستي بود و اينكه امام خميني بلافاصله اين اقدام را انقلابي بزرگ‌تر از انقلاب اول دانستند سخني برمبناي واقعيت‌هائي بود كه در آن زمان در لانه جاسوسي آمريكا در تهران مي‌گذشت و اين روزها در ساير كشورها نيز براي مردم سراسر جهان مشهود است.

اين واقعيت‌ها نشان مي‌دهند آمريكا پرونده‌اي قطور از خيانت به ملت‌ها دارد كه آنچه در ايران مرتكب شده فقط يكي از آنهاست. بنابر اين، بسيار طبيعي است كه نه تنها مردم ايران بلكه مردم سراسر جهان از دولتمردان آمريكائي متنفر باشند و همان تعبيري كه امام خميني براي آمريكا بكار بردند يعني «شيطان بزرگ» تعبير درستي است كه خوي شيطاني و استكباري دولتمردان آمريكائي را نشان مي‌دهد. در اين نكته نيز نبايد اندكي ترديد كرد كه ملت‌ها بايد در برابر قدرت‌هاي استكباري همچون آمريكا ايستادگي كنند و تا زماني كه سران آمريكا خوي استكباري را كنار نگذاشته‌اند بايد اين ايستادگي ادامه يابد. اين واقعيت را نيز همه بايد بدانند كه هر قدرتي هر قدر هم مستكبر باشد، سرانجام در برابر مقاومت ملتها وادار به عقب نشيني خواهد شد.

*تبعيد امام خميني از ايران به تركيه كه در 13 آبان سال 1343 رخ داد، به سخنراني مهمي مربوط مي‌شد كه ايشان در روز 4 آبان عليه كاپيتولاسيون انجام دادند و شاه، مجلس ايران و دولت آمريكا را مستقيماً مورد شديدترين اعتراضات قرار دادند

*پيروزي انقلاب اسلامي، شكست بزرگي براي آمريكا بود و به همين جهت، دولت آمريكا درصدد گرفتن انتقام از مردم ايران برآمد و سفارت خود در تهران را به مركز فرماندهي ضدانقلابيون براي مقابله با مردم و براندازي انقلاب اسلامي قرار داد

*دولت آمريکا محمدرضا شاه را که از ايران فرار کرده بود در آمريکا پناه داد و حاضر نشد او را براي محاکمه به ايران تحويل دهد

*آمريكا پرونده‌اي قطور از خيانت به ملت‌ها دارد كه آنچه در ايران مرتكب شده فقط يكي از آنهاست. بنابر اين، بسيار طبيعي است كه نه تنها مردم ايران بلكه مردم سراسر جهان از دولتمردان آمريكائي متنفر باشند