اگر سرِ عقل بيايند
بسمالله الرحمن الرحيم
سيزدهم آبان ماه، از اين جهت که سه واقعه مهم را در خود جاي داده از روزهاي مطرح تاريخ ايران است. تبعيد امام خميني به ترکيه در 13 آبان 1343، کشتار دانشآموزان انقلابي در تهران در 13 آبان 1357 در محوطه دانشگاه تهران و تسخير لانه جاسوسي آمريکا در تهران در 13 آبان 1358 هر سه با مبارزه عليه آمريکا مرتبط هستند و چون آمريکا در رأس قدرتهاي استکباري قرار دارد، روز 13 آبان «روز جهاني مبارزه با استکبار» ناميده شد.
با توجه به اينکه نزديک نيم قرن است در روز 13 آبان مراسم ويژهاي در شهرهاي مختلف کشورمان برگزار ميشود و مطالبي عليه استکبار آمريکا گفته ميشود و شعارهاي مرگ بر آمريکا سر داده ميشود، لازم است به نکاتي براي آشنا شدن نسل جديد با چرائي شکل گرفتن اين جريان ضدآمريکائي و ضداستکباري اشاره شود.
1- امام خميني از آغاز نهضت همواره بر تفاوت ميان دولت و ملت آمريکا تأکيد داشتند. ايشان در 9 آذر 1358 در مصاحبه با روزنامه فرانسوي لوموند گفتند: «ما اول بايد حساب ملت آمريکا را از دولت آمريکا جدا کنيم. ما بهيچوجه مقابل با ملت آمريکا نيستيم». در 26 آذر همان سال در يک سخنراني بار ديگر گفتند: «با ملت آمريکا هيچ (اختلافي) نداريم. هيچ اختلافي نيست بين ملتها با هم». بنابراين، روشن است که منازعه با دولتمردان آمريکائي است که برخلاف خواست مردمشان عليه کشورها و ملتها جنگ به راه مياندازند و به حقوق آنها تجاوز ميکنند. همين حالا هم ميبينيم که طبق نظرسنجيهاي خود آمريکائيها بيش از 70 درصد مردم آمريکا با جنگي که ترامپ عليه ايران به راه انداخته مخالفند.
2- علاوه بر اين، امام خميني بارها گفتند حتي با برقراري رابطه با دولت آمريکا هم در صورتي که دست از سلطهگري بردارد، مخالفتي ندارند. در همان سخنراني 26 آذر 1358 با تکيه بر اينکه خوي استکباري کارتر رئيسجمهور وقت آمريکا ايجاب ميکند نگاهش به کشورهاي ديگر نگاه «ارباب رعيتي» باشد فرمودند: «اگر اين کلمه را بردارند و ما را همانطور که هستيم بفهمند، ادراک کنند ماها را، ما با آنها چرا رابطه نداشته باشيم؟ با دولت آمريکا هم رابطه پيدا ميکنيم.» بعد از تشکيل وزارت سپاه در سال 1362 زماني که آقاي محسن رفيقدوست به عنوان وزير سپاه در جستجوي ساختماني براي استقرار وزارت سپاه بود به اين فکر ميافتد که ساختمان سفارت آمريکا در تهران را به محل وزارت سپاه تبديل کند. وي در خاطراتش ميگويد: «خدمت امام مشرف شدم و موضوع را مطرح کردم. امام فرمودند: «چرا ميخواهي به آنجا بروي؟ مگر قرار است هزار سال با آمريکا رابطه نداشته باشيم؟ آنجا سفارت آمريکاست، بالأخره آنها روزي سر عقل ميآيند و روابط برقرار ميشود.»
3- برخلاف فضاسازيهاي افرادي که تسخير سفارت آمريکا در تهران را اقدامي احساسي معرفي ميکنند، علت اصلي اين اقدام دانشجويان اين بود که دولت آمريکا محمدرضاشاه را که از ايران فرار کرده بود در آمريکا پناه داد و با اين کار خصومت خود با ملت ايران را به اوج رساند. ايران از کارتر خواست شاه فراري را به ايران تحويل دهد تا محاکمه شود ولي کارتر قبول نکرد و اين خصومت آشکار باعث تسخير سفارت آمريکا که البته لانه جاسوسي عليه مردم ايران نيز بود گرديد.
4- نکته قابل تأمل ديگر اينکه عليرغم تمام جنايات دولت آمريکا عليه ملت ايران از کودتاي 28 مرداد 1332 و بازگرداندن شاه فراري به سلطنت تا ماجراي کاپيتولاسيون و تبديل کردن ايران به مستعمره آمريکا، حمايت از شاه براي سرکوب ملت در جريان انقلاب، تبعيد امام خميني به ترکيه، مسلط کردن ژنرالهاي آمريکائي بر ارتش ايران و پناه دادن شاه فراري در آمريکا، اين دولت آمريکا بود که رابطه با ايران را قطع کرد و امام خميني با اشاره به خوي استکباري دولتمردان آمريکائي گفتند: «اگر وضع اينطور باشد... ما ميخواهيم چه کنيم با اينها رابطه داشته باشيم؟».
با توجه به اين سابقه، تکليف امروز ما بعد از استمرار جنايات دولت آمريکا عليه ملت ايران در مواجهه با آمريکا کاملاً روشن است. معيار براي تصميمگيري همانست که امام خميني فرمودند داشتن رابطه با آمريکا مشروط به اينست که دولتمردان آمريکائي سرِ عقل بيايند.