موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13399
جهت اطلاع

 

 

*حجت‌الاسلام سید علی خمینی که در سخنرانی مجلس بزرگداشت رهبر شهید گفت «هرکس بخواهد مذاکره کند برای اینکه به صلح با آمریکا برسد، خائن است»، بشدت مورد اعتراض و انتقاد قرار گرفت. چندین مقاله و کلیپ و اظهارنظر در نقد این جمله وی در رسانه‌ها منتشر شده که عموماً بر ضرورت ایجاد آرامش در کشور و جلوگیری از جنگ تأکید دارند. نکته اصلی در این اعتراضات اینست که در شرایطی که شورای عالی امنیت ملی و تمام مسئولین ارشد کشور طرفدار تفاهم‌نامه و مذاکره تا رسیدن به توافق هستند، شنیدن این سخن از آقای سیدعلی خمینی نوعی مقابله با اجماع مسئولین نظام است.

*گاردين نوشت: اروپا در حال بررسي پيشنهادهايي است که براساس آنها ممکن است دريافت هزينه‌هاي ناوبري در تنگه هرمز مجاز شود، مشروط بر اينکه اين هزينه‌ها اجباري نباشند و از حمايت نهاد سازمان ملل متحد مسئول تنظيم مقررات حمل‌ و نقل دريايي برخوردار باشند. معاون نخست‌وزير انگليس گفت: اعمال عوارض اجباري فاجعه‌بار خواهد بود، با اينحال، برخي ديگر از اعضاي کابينه او گفتند نظام‌هاي پرداخت براي ارائه خدمات مشخص ناوبري در بسياري از آبراه‌هاي طبيعي، ازجمله تنگه مالاکا و کانال مانش، مجاز است. اين تحولات در حالي رخ مي‌دهد که مقام‌هاي آمريکايي از ايران خواسته‌اند بيانيه‌اي علني منتشر کند و اعلام کند که تنگه هرمز باز است و کشتي‌هايي که از اين گذرگاه حياتي عبور مي‌کنند ديگر هدف حمله قرار نخواهند گرفت.

*روزنامه وال ‌استريت ژورنال به نقل از مقام‌هاي ارشد آمريکايي گزارش داد دولت ترامپ بر اين باور است احتمال دستيابي به توافق هسته‌اي با ايران روز به‌ روز بعيدتر مي‌شود. اين ارزيابي مقام‌هاي ارشد آمريکايي اعترافي کم‌سابقه است که يکي از اهداف اصلي سياست خارجي رئيس‌‌جمهور آمريکا، يعني مهار برنامه هسته‌اي ايران از طريق مذاکره، ممکن است دست‌يافتني نباشد. اين ارزيابي در حالي مطرح مي‌شود که ترامپ بارها مدعي شده که حملات آمريکا به تأسيسات هسته‌اي ايران، برنامه هسته‌اي آن را نابود کرده است.

*منابع سياسي به روزنامه "الأخبار" گفتند: واشنگتن ناخشنودي شديد خود را از ابعاد برگزاري مراسم تشييع آيت‌الله سيدعلي خامنه‌اي رهبر شهيد، در عراق با چنين حجم بي‌سابقه‌اي ابراز داشته است. به گفته اين منابع، مراسم تشييع و بسيج سنجيده شده نيروها، پيش از سفر نخست‌وزير عراق به واشنگتن، آزموني دشوار براي او بود، چراکه دولت آمريکا پيام سياسي و ميداني روشني دريافت کرد مبني بر اينکه عراق همچنان مرکز و وزنه سنگين نفوذ محور مقاومت باقي مانده است، مسئله‌اي که با آنچه دولت آمريکا در پي آن است و برايش فشار مي‌آورد، کاملاً در تضاد است.