موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13288
جهت اطلاع

*نماينده ويژه رئيس ‌جمهور آمريکا مي‌گويد: تهران و واشنگتن تماس‌هايي با هم داشته‌اند. "استيو ويتکاف" افزود: آمريکا در حال حاضر با ايران در مذاکره نيست، اما تماس‌هايي ديپلماتيک بين طرفين رد و بدل شده است.

*در شرايطي که بخش بزرگي از رسانه‌هاي مستقل کشور به ‌دليل محدوديت دسترسي به اينترنت بين‌الملل عملاً از نتايج جستجوي گوگل حذف شده‌اند، بررسي ساده، اما قابل تکرار در صفحه جستجوي گوگل نشان مي‌دهد که برخي رسانه‌ها همچنان از اين امکان برخوردارند و محدوديت براي همه يکسان اعمال نشده است. کارشناسان رسانه معتقدند اين موضوع از منظر فني و حرفه‌اي، نشانه‌اي روشن از نابرابري در دسترسي زيرساختي است. در هفته‌هاي اخير، محدوديت دسترسي سرورهاي رسانه‌اي به اينترنت بين‌الملل، ضربه‌اي جدي به فعاليت رسانه‌هاي خصوصي و مستقل وارد کرده است. نتيجه اين محدوديت، حذف تدريجي اين رسانه‌ها از چرخه ديده‌ شدن و در نهايت تهديد مستقيم بقاي کسب‌ و کار آنها بوده است.

*رئيس کميسيون فناوري اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ايران، خبر اعلام شده مبني بر "ايجاد دسترسي به اينترنت آزاد براي بازرگانان" را رد کرد. علي مسعودي گفت: خبر ايجاد دسترسي به اينترنت آزاد براي بازرگانان و تجار تاکنون تأييد نشده است. اگر مرکز ملي فضاي مجازي مسئوليت وصل کردن اينترنت را برعهده دارد، درخواست ما اين است که دسترسي به اينترنت آزاد براي همه شهروندان فراهم شود. سخنگوي مرکز ملي فضاي مجازي گفته بود از 29 دي دسترسي خوبي براي تجار و کساني که در حوزه تجارت بين الملل ذيل اتاق‌هاي بازرگاني ايران، تهران و استان‌ها فعال هستند، برقرار شده است.

*برخي اخبار در فضاي مجازي، حکايت از خروج سفير انگليس از تهران دارند. گفته مي‌شود "هوگو شورتر" بنا به تصميم دولت متبوع خود، ايران را ترک کرده است. ادعا شده اين اقدام در چارچوب تدابير احتياطي دولت‌ها براي حفظ امنيت ديپلمات‌هايشان صورت گرفته و محدود به سفارت انگليس نيست. چندي پيش هم دولت فرانسه دستور به خروج کارکنان غيرضروري سفارتخانه خود از تهران داده بود.

*مقايسه عناصر نادر خاکي گرينلند با ساير کشورها پرده از راز اصرار ترامپ براي تسخير اين منطقه برمي دارد. ذخاير برآوردي عناصر نادر خاکي گرينلند که حدود 1.5 ميليون متريک تن برآورد مي‌شود، از ذخاير کشورهايي مانند کانادا و آفريقاي جنوبي بيشتر است. با اين حال، اين جزيره تاکنون هيچ توليد تجاري عناصر نادر خاکي نداشته است. چين در حوزه استخراج جهاني عناصر نادر خاکي حرف اول را مي‌زند، اما ذخاير توسعه‌نيافته در ساير کشورها مي‌تواند زنجيره تأمين آينده را دگرگون کند. انگيزه اصلي ترامپ براي در اختيار گرفتن کنترل گرينلند در حال حاضر، بيش از پيش به ظرفيت عظيم معدني آن گره خورده است. به طور خاص، ذخاير عناصر نادر خاکي گرينلند به نقطه تمرکز جهاني تبديل شده آن هم در شرايطي که کشورها در رقابتي فشرده براي تأمين اين منابع حياتي هستند.

*نخست وزير کانادا با تعريض به سياست‌هاي ترامپ، گفت: به نظم دروغين و ناعادلانه جهاني تکيه داده بوديم چون به نفع ما بود، حالا آن «داستان خوشايند» به يک «واقعيت سخت» تبديل شده است. مارک کارني در سخنراني خود در مجمع جهاني اقتصاد داووس 2026 تأکيد کرد نظم جهاني مبتني بر قوانين کهنه شده و اکنون جهان در ميانه يک گسست سيستماتيک قرار دارد، نه يک گذار آرام. وي گفت: اين نظم هرگز کاملاً برابر نبوده و قدرت‌هاي بزرگ قوانين را گزينشي اجرا کرده‌اند و اکنون زمان ساختن نظم جديدي است که بهتر بازتاب‌دهنده واقعيت‌هاي ژئوپليتيکي باشد. کارني در اين سخنراني گفت در دهه‌هاي گذشته کشورهايي مثل کانادا از اين نظم سود برده‌اند و به «پايداري» و «پيش‌بيني‌پذيري» آن تکيه کرده‌اند، اما اين نظم هرگز کاملاً عادلانه و برابر نبوده است. به گفته او، قدرت‌هاي بزرگ، به‌ ويژه آمريکا، در موارد متعدد قوانين بين‌المللي را گزينشي اجرا کرده‌اند و در شرايطي که به منافعشان خدمت مي‌کرده، خود را از پايبندي به آن معاف ساخته‌اند.