موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13258
توانايي خارق‌العاده روغن زيتون در جلوگيري از سرطانمحققان پزشکي دانشگاه هنگ کنگ دريافته‌اند که «اسيد

توانايي خارق‌العاده روغن زيتون در جلوگيري از سرطانمحققان پزشکي دانشگاه هنگ کنگ دريافته‌اند که «اسيد اولئيک» (نوعي که در روغن زيتون يافت مي‌شود) سلول‌هاي «دلتا گاماي تي» را تقويت مي‌کند.دانشمندان کشف کردند که چگونه اسيد اولئيک که در روغن زيتون يافت مي‌شود، سلول‌هاي ايمني مبارزه‌کننده با تومورهاي سرطاني را تقويت مي‌کند.در يک مطالعه پيشگامانه مشخص شده است که يک اسيد چرب سالم که در روغن زيتون و آجيل يافت مي‌شود، سلول‌هاي ايمني متخصص در مبارزه با سرطان را تحريک مي‌کند. در عين حال، نوع ديگري از اسيد چرب طبيعي، اين سلول‌ها را تضعيف مي‌کند و ممکن است توانايي بدن در جلوگيري از رشد تومور را کاهش دهد.اين تيم در حين بررسي چگونگي تأثير اسيدهاي چرب مختلف غذايي بر اين زيرمجموعه کوچک از سلول‌هاي T که به عنوان سربازان واکنش سريع در برابر عفونت و رشد تومور عمل مي‌کنند، به اين کشف دست يافتند. همچنين مشخص شده است که اين سلول‌هاي ايمني در افراد چاق يا افرادي که رژيم غذايي سرشار از چربي‌هاي اشباع دارند، دچار اختلال عملکرد مي‌شوند.محققان سلول‌هاي انساني را جدا کرده و آنها را در محيط کشت رشد دادند. سپس مجموعه‌اي از آنها را در معرض اسيد اولئيک و ديگري را در معرض اسيد پالميتيک قرار دادند که معمولاً در روغن پالم، گوشت و لبنيات يافت مي‌شود. سپس بقاي سلولي، فعاليت متابوليکي و توانايي کشتن تومور را ارزيابي کردند.سلول‌هاي تحت درمان با اسيد اولئيک نه تنها زنده بودند، بلکه نشانه‌هايي از متابوليسم خود را با قدرت کامل نشان دادند، ميتوکندري آنها پايدار ماند، سيگنال‌دهي آنها متعادل شد و دستگاه کشتن تومور آنها دست نخورده باقي ماند.تو ونوي، نويسنده اصلي و استاد گروه پزشکي کودکان و نوجوانان گفت: تحقيقات ما نشان مي‌دهد که مکمل‌هاي غذايي حاوي اسيد چرب، به ويژه با غذاهاي غني از OA مانند روغن زيتون و آووکادو مي‌توانند نظارت ايمني سلول‌هاي γδ-T را افزايش دهند و منجر به درمان‌هاي مؤثرتر سرطان شوند.با اين حال، سلول‌هايي که در معرض PA قرار گرفتند، دچار نارسايي متابوليکي و خودتخريبي التهابي شدند. اساساً دستگاه انرژي آنها از کار افتاد و به گونه‌اي مردند که محيط سيستم ايمني اطراف را حتي خصمانه‌تر کرد. بنابراين اگر OA مي‌تواند پاسخ سلول‌هاي T به تومورها را تقويت و تشديد کند، PA اساساً برعکس عمل کرد.وي افزود: نتايج نشان مي‌دهد که بيماران مبتلا به سرطان بايد از PA اجتناب کنند و مکمل OA را در رژيم غذايي خود در نظر بگيرند تا نتايج باليني درمان‌هاي سرطان مبتني بر سلول‌هاي γδ-T را بهبود بخشند.درحالي که اين يافته‌ها در مدل‌هاي موش و کشت‌هاي سلولي اثبات شده است، اين استدلال رو به رشد در ايمونومتابوليسم (چگونگي شکل‌گيري رفتار ايمني توسط مواد مغذي) را تقويت مي‌کند که برخي از چربي‌هاي طبيعي فوايد گسترده‌اي براي سلامت سلول دارند و برعکس، برخي ممکن است ضرر بيشتري نسبت به فايده داشته باشند.اسيدهاي چرب اشباع مانند PA تمايل به ايجاد التهاب و استرس اکسيداتيو دارند، درحالي که چربي‌هاي غير اشباع مانند OA از توليد انرژي پاک‌تر و بقاي طولاني‌تر سلول پشتيباني مي‌کنند.ونوي مي‌گويد: اين کشف، براي بيماران مبتلا سرطان نشان مي‌دهد که تغييرات ساده‌اي مانند خوردن غذاهاي غني از OA مانند روغن زيتون، آووکادو و آجيل و کاهش مصرف PA که در غذاهاي فرآوري شده، روغن پالم و گوشت‌هاي چرب يافت مي‌شود، مي‌تواند اثربخشي درمان‌هاي سرطان را بهبود بخشد. اين مطالعه همچنين به استراتژي‌هاي جديدي مانند ترکيب تغييرات غذايي با داروهاي خاص براي تقويت بيشتر سيستم ايمني اشاره دارد.با اين حال، محققان هشدار مي‌دهند که يافته‌هاي آنها نبايد به عنوان چراغ سبزي براي مصرف بي‌رويه روغن زيتون يا مکمل‌ها تلقي شود، زيرا نتايج هنوز در يک مدل انساني اثبات نشده است. با وجود اين، اين مطالعه به شواهد رو به رشدي مي‌افزايد که از برنامه‌هاي تغذيه‌اي شخصي‌سازي‌شده براي تقويت درمان سرطان پشتيباني مي‌کند و راه را براي داروهاي جديدي که فرآيندهاي تحت تأثير اين اسيدهاي چرب را هدف قرار مي‌دهند، هموار مي‌کند تا درمان‌هاي سلولي γδ-T را تقويت کند.