بسمالله الرحمن الرحيم
هرچند ظاهر عربستان سعودي نوعي گرايش به آمريکا يا حتي رژيم صهيونيستي را به نمايش ميگذارد ولي در باطنِ فعالان سياسي اين کشور خبرهاي ديگري است.
علي الخشيبان، نويسنده و تحليلگر سعودي که در مقالهاي در روزنامه «الرياض» به چاپ رسيده در پاسخ به توهينهاي وزير دارائي رژيم صهيونيستي به عربستان، مطالبي نوشت که عمق خشم مردم به ويژه اصحاب تحليل و نظر کشور عربستان را نسبت به صهيونيستها نشان ميدهد. بزالل اسموتريچ، وزير دارائي رژيم صهيونيستي گفته است «اگر عربستانيها خواهان عاديسازي در برابر تشکيل کشور فلسطيني هستند، بهتر است به شترسواري در صحرا ادامه دهند». علي الخشيبان در جواب اين اهانت وزير صهيونيست نوشت: ما با شترها کشوري به اندازه يک قاره ساختيم بدون آنکه خانهاي را ويران کنيم يا انسان بيگناهي را بکشيم در حالي که شما در زميني زندگي ميکنيد که متعلق به شما نيست و ارزش آن را نميدانيد».
اين نويسنده عربستاني اين را هم نوشت که «اسرائيلي که 8 دهه قبل به سرزميني بيگانه تحميل شد، امروز تلاش دارد خود را صاحب تاريخ و زمين معرفي کند درحالي که شترهاي اين منطقه ميليونها سال پيش از آنها در اينجا بودهاند». علي الخشيبان با وارد کردن ضربهاي حيثيتي به اين وزير بيهويت رژيم صهيونيستي با اين عبارت که «تحقير تاريخ تنها از کساني برميآيد که خود فاقد آن هستند» نوشت: «اسرائيل با حمايت قدرتهاي جهاني بعد از جنگ جهاني دوم بر منطقه تحميل شد و هنوز هم تلاش ميکند با حذف مردم فلسطين، ايدهاي غيرقابل تحقق را پيش ببرد».
اين منازعه که ميان يک وزير صهيونيست و يک نويسنده از شهروندان عربستان سعودي رخ داده نشان ميدهد اولاً صهيونيستها بسيار بيش از آنچه تاکنون تصور ميشد گستاخ، توسعهطلب و وقيحند و ثانياً باطن مردم عربستان چيزي غير از آنست که از عملکردها و مواضع بعضي از مسئولين اين کشور فهميده ميشود. اينکه روزنامه «الرياض» چاپ عربستان مقاله اين نويسنده که مالامال از تحقير و پاسخ کوبنده به وزير رژيم صهيونيستي است را منتشر کرده نيز نشاندهنده پيدايش شرايط جديدي در عربستان است، شرايطي که بشدت عليه رژيم صهيونيستي است و ميتواند در سرنوشت منطقه به ويژه جهان عرب تأثيرگذار باشد.
از اين مهمتر، مقالهاي است که «ترکيالفيصل» عنصر کليدي و بانفوذ خاندان آل سعود درباره رفتار ظالمانه دونالد ترامپ با مسائل منطقه به ويژه برخورد دوگانه با فعاليتهاي هستهاي ايران و اسرائيل نوشته و آن را در سايت بينالمللي The National منتشر کرده است. محور اصلي مقاله ترکيالفيصل اينست که «رآکتور ديمونا» در اسرائيل تنها يک تأسيسات هستهاي نيست، بلکه شاهدي زنده بر سقوط اصل عدالت جهاني است بطوري که «نظام مبتني بر قواعد» به ابزاري براي تبعيض نژادي اتمي تبديل شده و ضعيفان را مجازات ميکند اما از جنايتکاران محافظت مينمايد.
ترکيالفيصل که به مدت 25 سال رئيس سازمان اطلاعات و امنيت عربستان بوده و از برجستگان خاندان آل سعود است در مقاله خود با صراحت اعلام کرد اگر دونالد ترامپ اهل عدالت بود، به جاي آنکه با بمبافکنهاي B2 فردو را بمباران کند، ديمونا را بمباران ميکرد، زيرا ديمونا يک زرادخانه کامل هستهاي است که خارج از پيمان منع گسترش سلاح اتمي (NPT) و بدون نظارت آژانس بينالمللي انرژي اتمي تأسيس شده در حالي که ايران عضو اين پيمان است و تمام فعاليتهايش زير نظر آژانس قرار دارد.
يکي از نکات کليدي مقاله ترکيالفيصل، پاسخي است که به مظلومنمائي اسرائيل ميدهد و مينويسد «چرا سخنان ايران درباره زوال اسرائيل، تهديدي براي موجوديت اين رژيم تلقي ميشود اما تهديدهاي مکرر نتانياهو از سال 1345 براي نابودي نظام ايران، تهديد محسوب نميشود؟»
شايد اوج انتقاد اين عضو ارشد خاندان آل سعود را بتوان اين نکته دانست که در اين مقاله درباره رفتار غرب به ويژه آمريکا با ملتهاي منطقه نوشت: «در لحظه حقيقت به اعراب گفته ميشود شما مادّهاي انعطافپذير هستيد که بر حسب نياز شکل داده ميشويد و پيام واقعي پشت حمله به ايران اينست که شما نيز در تيررس هستيد و بازدارندگي، حق انحصاري اسرائيل است».
اکنون در جهان عرب، نمونههائي مشابه آنچه در مقالههاي ترکيالفيصل و عليالخشيبان درباره رژيم صهيونيستي و آمريکا آمده، فراوان است که نشان عصيان سياسي اعراب در برابر سرسپردگي زمامداران کشورهاي عربي به ويژه خليجيها نسبت به آمريکاست. اين، يک منشور سياسي است که ترجمان افکار نخبگان جهان عرب در برابر تحقيري است که غرب بهويژه آمريکا به آنها تحميل کرده است، زنگ خطري براي غرب اگر به بهاي بيثباتي منطقه، همچنان به حمايت از اسرائيل ادامه دهد.