تأکيد وزير بهداشت بر ضرورت ارتقاي مستمر کيفيت خدمات درماني
وزير بهداشت با تأکيد بر ضرورت ارتقاي مستمر کيفيت خدمات درماني گفت: ارزيابي و اعتباربخشي بيمارستانها بايد از يک فرآيند صرفاً اداري و امتيازمحور فراتر رود و در نهايت به بهبود کيفيت خدمات و افزايش رضايتمندي بيماران منجر شود.
دکتر محمدرضا ظفرقندي در آيين افتتاحيه دوره هفتم اعتباربخشي بيمارستانهاي کشور با بيان اينکه مسير ارتقاي نظام سلامت بايد از ارزيابي آغاز شود، افزود: بايد روندي در حوزه بهداشت و درمان ايجاد کنيم که از ارزيابي آغاز شود، سپس به اعتباربخشي و در نهايت به ارتقاي کيفيت و بهبود مستمر منجر شود.
وزير بهداشت يکي از نکات مهم در ارزيابي بيمارستانها را توجه به روند رشد و ارتقاي کيفيت دانست و گفت: ممکن است بيمارستاني ساختمان جديد و امکانات مناسبي داشته باشد، اما بايد ديد ميزان پيشرفت و ارتقاي کيفيت آن از يک دوره ارزيابي تا دوره بعدي چقدر بوده است. در مقابل ممکن است بيمارستاني قديميتر باشد و امکانات و تجهيزات کمتري داشته باشد، اما ميزان رشد و ارتقاي کيفيت آن بيشتر باشد.
ظفرقندي با تأکيد بر اينکه کيفيت خدمات درماني صرفاً به تجهيزات و ساختمان محدود نميشود، تصريح کرد: يکي از بخشهاي مهم ارزيابي که بايد بيش از گذشته مورد توجه قرار گيرد، اخلاق حرفهاي و رفتار حرفهاي است. بيمار زماني که وارد بيمارستان ميشود بايد با کرامت و احترام با او برخورد شود.
وي افزود: ممکن است بيمارستاني از نظر تجهيزات و امکانات کمبودي نداشته باشد، اما آنچه بايد بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد، رضايتمندي بيماران و اخلاق حرفهاي است و اين موضوع بايد در معيارهاي ارزيابي نيز جايگاه مشخصي داشته باشد.
ظفرقندي با اشاره به نتايج برخي مطالعات درباره عوامل مؤثر بر رضايتمندي بيماران گفت: در يکي از بررسيهايي که در يک بيمارستان بزرگ تهران انجام شده بود، از بيماراني که عمل جراحي يا بستري شده بودند درباره عوامل مؤثر بر رضايتمندي سؤال شده بود. در ميان عوامل مختلف، يکي از مهمترين موارد براي بيماران اين بود که پزشک هر روز به بيمار سر بزند، چند دقيقه براي او وقت بگذارد و وضعيتش را پيگيري کند.
وي ادامه داد: اين مسئله نشان ميدهد که کيفيت خدمات درماني فقط با امکانات و تجهيزات سنجيده نميشود و ارتباط مناسب پزشک و بيمار نيز نقش مهمي در رضايتمندي دارد.
وزير بهداشت همچنين بر استفاده از فناوريهاي نوين در فرآيندهاي ارزيابي تأکيد کرد و گفت: امروز ديگر نبايد صرفاً به روشهاي دستي، کاغذي و تيکزدن اکتفا کنيم. ميتوانيم از روشهاي پيشرفتهتر، فناوريهاي نوين، پلتفرمها و حتي هوش مصنوعي استفاده کنيم.
وي افزود: اگر قرار است بهبود مستمر کيفيت داشته باشيم، بايد روشهاي ارزيابي و سنجش کيفيت را نيز روزبهروز ارتقا دهيم تا بتوانيم از حقوق مردم که يکي از بزرگترين افتخارات و نعمتهاي الهي است، بهتر حمايت کنيم.
ظفرقندي با اشاره به نتايج برخي نظرسنجيها درباره ميزان اعتماد عمومي به گروههاي مختلف اجتماعي اظهارداشت: در يکي از نظرسنجيهاي اخير مرکز پژوهشهاي مجلس و همچنين در يک نظرسنجي گسترده ازسوي مرکز پژوهشهاي اجتماعي وزارت کشور، نيروهاي نظامي و جامعه پزشکي، از جمله اساتيد دانشگاه، در ميان گروههايي قرار داشتهاند که ميزان اعتماد به آنها بالا بوده است.
وي اين اعتماد عمومي را يک نعمت دانست و گفت: امام حسين(ع) ميفرمايند خداوند نيازهاي مردم را به دست برخي افراد برطرف ميکند. آيا بالاتر از سلامت و امنيت، نيازي وجود دارد؟ اين دو نعمت در اختيار حوزه بهداشت و درمان و نيروهاي نظامي قرار گرفته است و بايد قدر آن را بدانيم.
وزير بهداشت تأکيد کرد: بايد با نهايت دقت، حوصله و احترام با مردم برخورد کنيم، چراکه بيمار و مراجعهکننده در يکي از مهمترين و حساسترين شرايط زندگي خود به نظام سلامت مراجعه کرده است.