موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13464

ستاد بسيج اقتصادي در دولت مهندس موسوي

 

در دهه 60 و دوران جنگ هشت‌ساله، اقتصاد، دفاع و امنيت ملي از يکديگر جدا نبودند و اتحاد مردم و دولت نيز فوق‌العاده بالا بود. از همه مهم‌تر، دزدي و فساد هم وجود نداشت و منابع ارزي کشور با اولويت دفاع و تأمين معيشت مردم تخصيص مي‌يافت.

مردم و مساجد «بسيج اقتصادي» شده بودند و يک شبکه مردمي بدون هزينه، در سراسر کشور تشکيل شده بود و مملکت با سالانه 5 تا 6 ميليارد دلار ارز اداره مي‌شد. ستاد بسيج اقتصادي زير نظر نخست‌وزير بود. دولت اجازه نداد در طول هشت سال جنگ، نان و ارزاق اصلي مردم گران شوند.

حتي براي تخصيص ارز با مقادير کم نيز کميته تخصيص ارز، زير نظر نخست‌وزير، تشکيل مي‌شد و اين‌طور نبود که خودنويس طلايي را به دست يک نفر بدهند که براي کشورِ درحال محاصره و جنگ، 3.7 ميليارد دلار ارز به چاي دبش بدهد.

در زمان جنگ، آقاي مهندس موسوي مرتب و منظم، وضعيت اقتصادي، تخصيص ارز و مصارف آن را به امام، رئيس‌جمهور و رئيس مجلس گزارش مي‌دادند. همان مراقبت‌ها و دلسوزي‌ها و پاکدستي‌هاي دولت ايشان بود که در زمان جنگ موفق شدند علاوه بر کاهش فشار اقتصادي برگرده مردم، طرح‌هاي بزرگ ملي و زيربنايي و صنعتي و کشاورزي ازقبيل زهکشي و آبياري دشت خوزستان

* راه‌آهن بافق–بندرعباس

* توسعه مس سرچشمه

* تأسيس مس باغين

* توسعه فولاد مبارکه

* نيروگاه شهيد رجايي

* پتروشيمي بندر امام

* کارخانه لاستيک بارز

* سد جيرفت

* چوب و کاغذ مازندران

* توسعه بندر شهيد رجايي

* توسعه فولاد خوزستان

* مجتمع پتروشيمي اراک

* توسعه پالايشگاه‌ها

* توسعه شبکه گازرساني و برق‌رساني کشور و صدها طرح ديگر را اجرا کنند، که ذکر نام همه آنها در اين مقال نميگنجد.

شوربختانه، اکنون اولويت‌ها بعضاً رعايت نمي‌شود و گاهي تخصيص ارز براساس رانت‌جويي، ويژه‌خواري و نفوذ در سيستم بانکي صورت مي‌گيرد درحالي که مردم با مشکل معيشت مواجه هستند.

آمار واردات رسمي از گمرک نشان مي‌دهد که در سال‌هاي 1401 تا 1404، بالغ بر 10.6 ميليارد دلار صرف واردات موبايل و بيش از 3 ميليارد دلار صرف واردات خودروهاي خارجي شده است! براي واردات موارد غير‌اولويتي و غيرضروري از طريق قاچاق نيز بايد ارقام بالايي وجود داشته باشد که بالاخره از منابع ارزي کشور تأمين مي‌شود و سالانه بالغ بر چندين ميليارد دلار صرف آن مي‌شود.درحالي که بسياري از صنايع با مشکل تعطيلي يا دست‌کم کاهش ظرفيت توليد و بيکاري کارگران مواجه هستند.

امروز، منابع محدود ارزي، شاهرگ حياتي کشور است. دولت و شخص رئيس‌جمهور محترم بايد هر روز از تخصيص ارز، مصارف آن و نحوه رعايت اولويت‌هاي معيشت مردم، دفاع و ساير موارد ضروري مطلع باشند و بر آن نظارت مستمر داشته باشند.

بانک مرکزي نيز خوب است گزارش تخصيص و مصارف ارزي در شش‌ماهه اول سال جاري را به مردم ارائه دهد.

مديران کشور بايد با قوت بيشتري با اين مسائل حياتي برخورد کنند چنان‌که فرمود:

«يَا يَحْيَى خُذِ الْكِتَابَ بِقُوَّةٍ»

حميد ميرزاده

معاون اسبق اجرايي نخست‌وزير و رئيس وقت ستاد بسيج اقتصادي کشور