موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13447

هشدار بقائي نسبت به استفاده ابزاري از آژانس براي فشار و توجيه تجاوز نظامي عليه ايران

سخنگوي وزارت امور خارجه در خصوص پيامدهاي استفاده ابزاري از آژانس بين‌المللي انرژي اتمي براي بسترسازي فشار سياسي و توجيه‌ تجاوز نظامي عليه ايران هشدار داد.

اسماعيل بقائي، سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان در پيامي در شبکه ايکس درباره عملکرد مدير کل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در قبال موضوع هسته‌اي ايران هشدار داد.

وي نوشت: مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، گزارش‌دهي فني مرجعي که اعتبارش بر تخصص فني، بي‌طرفي و استقلال عمل آن استوار است، را به توجيه سياسي براي جنگ‌افروزي تبديل کرده است.

بقائي افزود: زماني که گزارش‌هاي آژانس به جاي رفع ابهام‌ها، به تهيه‌کننده خوراک براي توليد روايت تهديد و ساختن پرونده‌ سياسي و حقوقي عليه يک کشور بدل مي‌شوند، مرز ميان «نظارت فني» و زمينه‌سازي براي تجاوز نظامي، به شکلي خطرناک از بين مي‌رود.

به گفته سخنگوي وزارت خارجه کشورمان، اين مسئله صرفاً به خدشه‌دار شدن اعتبار آژانس يا مديرکل آن محدود نمي‌شود؛ بلکه آنچه بر باد مي‌رود، ارزشمندترين دارايي آژانس، يعني اعتبار آن به عنوان مرجع بي‌طرف و مستقل، است. هنگامي که اعتبار فني و نهادي آژانس قرباني دستورکارهاي سياسي مي‌شود، آژانس تبديل به ابزاري براي منطقي جلوه‌دادن و تسهيل تجاوز مي‌شود.

بقائي نوشت: اين يک شکست نهادي عميق است. بدتر آنکه، اين وضعيت آژانس را تبدبل به يک همدست جهت بسترسازي سياسي براي يک جنگ غيرقانوني و انتخابي مي‌کند؛ جنگي که در راستاي مطامع و جاه‌طلبي‌هاي رژيمي نسل‌کش صورت مي‌گيرد که همچنان مانع اصلي بر سر راه ايجاد خاورميانه‌ عاري از سلاح‌هاي کشتار جمعي است.

سخنگوي وزارت خارجه افزود: نهادي که وظيفه کمک به صيانت از صلح و امنيت بين‌المللي را بر عهده دارد، هرگز نبايد بخشي از زنجيره توليد بهانه براي جنگ باشد. در ارزيابي مسئوليتِ تجاوز نظامي و جنايات جنگي، مطالبه پاسخگويي را نمي‌توان تنها به کساني محدود کرد که دستور حمله مي‌دهند يا شخصاً چنين حملات غيرقانوني‌اي را اجرا مي‌کنند. مسئوليت بايد شامل حال کساني نيز بشود که آگاهانه به شکل‌گيري بهانه‌هاي سياسي و حقوقي براي توجيه تجاوز کمک کرده‌اند.

به گفته بقائي، کساني که ارزيابي‌هاي نادرست را به مثابه مبنايي موثق براي اقدامات قهري عرضه مي‌کنند و از اين طريق زمينه و بستر تجاوز را فراهم مي‌نمايند يا آن را مشروع جلوه مي‌دهند، نمي‌توانند از زير بار مسئوليت پيامدهاي آن شانه خالي کنند.