رئيسجمهور در گفتوگوي ويژه خبري:
ايران برنده تفاهم اسلامآباد است
نرخ سوم بنزين بيشتر از 10 هزار تومان نخواهد بود
رئيسجمهور با تأکيد بر اينکه تمام کارشناسان داخلي و بينالمللي بر اين باور هستند که در تفاهم اسلامآباد، ايران برنده واقعي است، گفت: تفاهم و توافقي که در شوراي عالي امنيت ملي کشورمان حاصل شد، دستاوردي بزرگ و استثنايي بود.
دکتر مسعود پزشکيان جمعه شب ششم شهريور با حضور در برنامه تلويزيوني گفتوگوي ويژه خبري، با گراميداشت ياد و نام رهبر شهيد عاليقدر انقلاب اسلامي حضرت آيتالله خامنهاي، همچنين تمام شهداي انقلاب از دانشمندان گرفته تا دانشآموزان و همچنين شهداي دولت، شهيد رجايي و شهيد باهنر و شهداي 2 جنگ اخير، تصريح کرد: اگر به امروز به اينجا رسيدهايم به دليل وحدت و انسجامي است که داريم، اگر اين وحدت و انسجام نبود، دشمن به نيات شوم خود رسيده بود، بايد وحدت و انسجام داخلي را گرامي بداريم و تلاش کنيم اين وحدت را حفظ کنيم.
وي با اشاره به تفاهمنامه اسلامآباد، گفت: تفاهم و توافقي که در شوراي عالي امنيت ملي حاصل شد، دستاوردي بزرگ و استثنايي بود. تمام دستاندرکاران از فرماندهان گرفته تا رئيس قوه قضائيه و رئيس قوه مقننه و وزرا با تفاهم کارشناسانه و عاقلانه به جمعبندي رسيديم و براساس پيشنهاد رهبر عزيزمان که فرموده بودند اگر سه چهارم اعضا به اين نگاه راي دهند، ما نيز خواهيم پذيرفت.
پزشکيان با تأکيد بر اينکه از 13 نفر از اعضاي شعام 12 نفر موافق تفاهمنامه بودند، گفت: براساس عقل جمعي به اين تفاهم دست يافتيم، نگاه سياسي تمام کارشناسان داخلي و خارجي نيز تصريح ميکند که ايران برنده تفاهمنامه اسلامآباد است.9بند از تفاهم، تعهدات آمريکاست و چند بند نيز مشترک است، و در يک بند نيز که مربوط به هستهاي است، بايد بحث و گفتوگو ميکرديم.
پزشکيان ادامه داد: ما کار را آغاز کرديم و نتايج ملموسي حاصل شد. محاصره و تحريمها درحال برداشته شدن بود، قرار بود جنگ لبنان متوقف شود که شد، و آزادسازي پولهاي بلوکهشده ايران نيز در دستور کار گفت وگوها قرار گرفت. همچنين، برنامهريزي براي سرمايهگذاري خارجي تا سقف 300 ميليارد دلار توسط کارشناسان ما درحال تدوين بود. در همان مدت قرار بود مسير تنگه هرمز نيز - براساس چارچوبهاي جمهوري اسلامي - به حالت عادي بازگردد اما چون طرف مقابل به اين چارچوبها پايبند نبود، آن تفاهمنامه عملاً به هم خورد.
رئيس جمهور يادآور شد: اکنون در روند گفت وگوهاي فعلي، نقشهراهي براي عبور از تنگه هرمز تدوين شده که توسط برادران ما در سپاه پاسداران، نيروهاي نظامي و تيم مذاکرهکننده به استحضار رهبر انقلاب رسيده و مورد توافق قرار گرفته است.
وي درباره مذاکرات با طرف عماني گفت: عمانيها در ابتدا همراهي کردند، سپس ملاحظاتي داشتند، اما در ديدار اخير، مجدداً به تفاهم رسيديم و پذيرفتند که مسير براساس نقشه هماهنگشده بازگشايي شود. درحال حاضر پيگير هستيم تا در صورت بازگشايي اين مسير براساس چارچوبهاي مشخص، آمريکا نيز به تعهدات خود عمل کند، تعهداتي شامل رفع محاصره و تحريمها، آزادسازي پولهاي ايران در حوزههاي نفت و پتروشيمي، ازسرگيري سرمايهگذاريها، و متوقف کردن اقدامات جنگي در لبنان و وادار کردن اسرائيل به پايبندي به چارچوبها. ما نيز براساس مصوبات و سياستهاي نظام، تنگه هرمز را باز خواهيم کرد.بازگشايي تنگه هرمز طبق چارچوبي است که در تفاهمنامه اسلام آباد گفته شده و طرفهاي مقابل قبول دارند و بايد اجرا شود.
پزشکيان با بيان اينکه قدرت ما در وحدت و انسجام است، افزود: اگر در کشور توانستيم بهرغم تمام مشکلات مانند تورم، مسائل اقتصادي و اشتغال بايستيم، به اين علت است که مردم با ما هستند و وحدت و انسجام حفظ شده است. اگر وحدت به هم بخورد ممکن است حتي موشک هم داشته باشيم اما به درد نخورد.همانطور که کشورهايي که بمب هم داشتند، فروريختند.
وي تأکيد کرد: براي خدا کار کردن و خدمت به مردم، دعوا و رقابت براي حذف يکديگر نيست. اگر شما بهتر از من ميتوانيد کاري انجام دهيد، بياييد کمک کنيد. من شايد بتوانم مشکل دو نفر را حل کنم، شما ميتوانيد مشکل ده نفر را حل کنيد. خب، چرا بايد بخواهيد من را حذف کنيد؟ چرا با هم همکاري نکنيم؟ اين گوي و اين ميدان، بياييد همه با هم کمک کنيم مشکلات و گرفتاريهاي مردم را حل کنيم. مردم ما مشکل دارند و نياز به کمک دارند.
پزشکيان در ادامه با بيان اينکه مقامات کشور بايد با درک شرايط جنگي، براي مديريت منابع و کاهش فشار بر مردم به تفاهم و نگاه مشترک برسند، يادآور شد: کشور در شرايط جنگي قرار دارد، اول بايد بفهميم که در جنگيم. الان مسير بسته است و کالا وارد نميشود. يکي از اين کالاها بنزين است.
رئيسجمهور بيان کرد: درآمد کشور کاهش يافته و در عين حال، نياز به تأمين بنزين وجود دارد، بنابراين حتي در صورت باز بودن مسيرها نيز منابع مالي لازم براي خريد بنزين بايد تأمين شود. روشهاي متعددي براي مديريت اين شرايط وجود دارد و درحال حاضر درباره اين روشها بحث و بررسي و کار کارشناسي درحال انجام است.
وي بيان کرد: يکي از چيزهايي که الان روي آن کار ميکنيم اين است که کاري کنيم اين افراد هر روز وارد تهران نشوند و بتوانند در همان اداره يا مجموعه مربوطه، کارشان را انجام دهند. اگر براي رفتوآمد هر کدام از اين خودروها روزانه 20 ليتر مصرف شود و بتوانيم تعداد خودروها را از 2 ميليون به يک ميليون برسانيم، 20 ميليون ليتر صرفهجويي خواهد شد و اين مقدار ميتواند بخشي از کسري را جبران کند. همين يک کار بهتنهايي ميتواند تأثير قابل توجهي داشته باشد.
رئيس جمهور بيان کرد: به خودروسازان هم اعلام کردهايم بايد روند مصرف سوخت خودروها را پايين بياورند وگرنه ديگر اجازه توليد نخواهند داشت. البته حتي اگر اجازه توليد هم بدهيم، اگر واردات افزايش پيدا کند، در صورتي که خودروهاي وارداتي کيفيت و مصرف بهتري داشته باشند، طبيعي است که مشتري انتخاب ديگري خواهد داشت. روي اين موضوع هم يک بحث مهندسي داريم که درحال کار روي آن هستيم و هم بحث واردات را دنبال ميکنيم تا بتوانيم اين کار را انجام دهيم.
پزشکيان در بخش ديگري از سخنان خود گفت: تصميم دولت براي افزايش قيمت بنزين، زمان اجرا و ميزان آن هنوز مشخص نيست. تنها موضوعي که مطرح است، افزايش نرخ سهميه سوم بنزين است که مازاد بر سهميه معمول خواهد بود. زمان دقيق اين اقدام هنوز نهايي نشده است. لازم است پيش از اجرا، گفتوگو و هماهنگيهاي لازم با قوه قضاييه، مجلس شوراي اسلامي و نمايندگان صورت گيرد تا به نگاه و زبان مشترک برسيم.
وي ادامه داد: نرخ پيشنهادي براي اين سهميه سوم حدود ده هزار تومان است. شايعاتي مبني بر قيمت 50 هزار تومان صحت ندارد، ضمن اينکه قيمت بنزين سوپر نيز به موضوع ديگري مربوط است و ارتباطي به اين طرح ندارد و بنزين سوپر الان 100 هزار تومان هم خريداري ميشود.
رئيس جمهور گفت: بنزين سوپر را امروز آزاد ميآورند و ميفروشند، قيمت اول و دوم تغيير نخواهد کرد. بايد کاري کنيم که توليد و مصرف (بنزين) همخواني داشته باشد، اگر اينطور نباشد، خود مردم به چالش برميخورند.
پزشکيان ادامه داد: طبق تفاهم نامه اسلام آباد قرار بود محاصره و تحريمهاي نفتي و پتروشيمي را بردارند و پولهاي بلوکه شده را بازگردانند. اگر آنها پايبند باشند ما هم پايبنديم. در اين مسير ميتوان گفتوگو کرد چون 100 درصد آن چه ما ميخواهيم يا آنها ميخواهند، محقق نخواهد شد.
وي با اشاره به اينکه نزديک به 90 ميليون بشکه نفت در همان زمان تفاهمنامه صادرکرديم. اما اکنون امکان آن نيست، گفت: (طبق تفاهم نامه) تحريمهاي بانکي برداشته شد و تحريم پتروشيمييها هم حذف شد و درحال گرفتن پولهاي بلوکه شده بوديم که اين موضوع زمان بر است و به اين سادگي نيست. قرار بود 300 ميليارد دلار طرف مقابل سرمايهگذاري کند و حتي با طرف قطري و اماراتي هم صحبت شد که اين اتفاق رخ دهد. اما اگر جنگ ادامه پيدا کند اين اتفاق نميافتد.
رئيسجمهور در پاسخ به اين گزاره خبرنگار که شما معتقديد به صلح نزديکتريم، گفت: معتقدم بايد هماهنگي و همزباني در داخل کشور وجود داشته باشد و کساني که دستي در آتش ندارند تحليلهاي خود را در جيب خود بگذارند. چون تمام کساني که دستي در آتش دارند بدون استثنا بر اين مبنا تفاهم داشتند، اما کسي که کنار گود نشسته، بهراحتي ميگويد اينگونه نميشود و بايد به شکل ديگري عمل کرد. بهتر است چنين افرادي وارد ميدان شوند و نشان دهند راهکاري که ادعا ميکنند، در عمل چگونه قابل اجراست.
وي ادامه داد: برخي ميگويند تحريمها اصلا اثر ندارد و مشکلات اقتصادي را به سوء مديريت ارتباط ميدهند، اما وقتي ما پول و درآمد نداريم و حتي براي پرداخت هزينههاي ناشي از بيکاري با محدوديت منابع مواجه هستيم، حتي پيش از جنگ نيز با کسري حدود يک هزار و 500 همت مواجه بوديم، نميتوان همه مسائل را صرفا به سوءمديريت نسبت داد. آيا مردم تورم را لمس نميکنند؟
رئيسجمهور با بيان اينکه صادرات 25 تا 35 درصد کاهش پيدا کرده است و واردات خيلي کمتر شده است، گفت: معني اين حرف براي کساني که اقتصاد ميدانند معلوم است. من نميخواهم آن را باز کنم اما وقتي ميگويند، تحريم هيچ اثري ندارد! نميدانم چه بگويم يعني واقعا عقل هم خوب چيزي است.
رئيسجمهور با بيان اينکه درحال طراحي روندي هستيم که در زمستان قطعي گاز نداشته باشيم، گفت: امسال سال سختي خواهيم داشت، اما با کمک مردم و رسانهها بايد کاري کنيم که گاز قطع نشود، چرخ صنعت نيز بچرخد. در جلسه با صنعتگران، وزير صمت و وزير نيرو گفتم که برق ما را قطع کنيد اما برق صنعتگران را قطع نکنيد.
وي گفت: در جلسات دولت مطرح ميکنيم که قول داديم مبلغ کالابرگ براساس افزايش نرخ ارز افزايش يابد، اما نتوانستهايم، شرمنده مردم عزيز کشورمان هستيم، اما علت روشن است، دخل و خرج کشور با هم همخواني ندارد. بايد تقاضا را کنترل کنيم، وقتي نميتوانيم کالا بفروشيم، ارز نداريم و در اين شرايط اگر جلوي تقاضا را نگيريم، ارز کم است و تقاضا زياد و ارز آنقدر بالا ميرود که با تقاضا خود را تطبيق دهد. تا حدودي جلوي تقاضا را گرفتهايم، اما بين تقاضا و عرضه فاصله زياد است، بخشي نيز بحث سياسي است، همين که آمريکا گفت محاصره را تنگتر ميکند نرخ بالا رفت و اينکه از عمان براي گفتگو آمدند، نرخ پايين آمد.
رئيسجمهور گفت: اگر نرخ بنزين را بيمحابا بالا ببريم براي مردم مشکل ايجاد خواهيم کرد، نبايد با اين نرخ عرضه ميکرديم اما اکنون که مردم با اين زندگي ميکنند و نبايد کاري کنيم که زندگي مردم را بر هم بزنيم. راهي پيدا کردهايم که کالابرگ برخي دهکها را بالا ببريم، ميزان افزايش و دهکها درحال بحث است و تلاش ميکنيم تعداد دهکهايي که کالابرگ افزايش پيدا ميکند را بالا ببريم چون همه مشکل دارند.