تفاله قهوه، فيلتري طبيعي؛ جذب 98 درصدي سرب از آب آلودهپژوهشگران دانشگاه لافبورو نشان دادند که تفاله قهوه مصرفشده ميتواند تا 98 درصد سرب و بيش از 96 درصد فلزات سنگين مانند مس و روي را از آب آلوده حذف کند. اين روش کمهزينه و دوستدار محيطزيست، راهحلي عملي براي تصفيه آب و کاهش پسماند قهوه در جهان ارائه ميدهد.وبگاه تِکاِکسپلور در گزارشي آورده است:دو مطالعه جديد از دانشگاه لافبورو نشان ميدهد که ضايعات قهوه ميتوانند به روشي ساده و مؤثر براي تصفيه آب و حذف فلزات سنگين خطرناکي مانند سرب، مس و روي تبديل شوند. اين تحقيقات که در نشريات بايومَساند بايواِنِرجي و کلين تکنالِجيز منتشر شده، بر استفاده از تفاله قهوه مصرفشده (SCGs) بهعنوان يک جاذب زيستي مؤثر تمرکز دارند. قهوه يکي از پرمصرفترين نوشيدنيهاي جهان است و افزايش مصرف آن (بيش از 176 ميليون کيسه 60 کيلويي در سال 2022-2021)، حجم عظيمي از اين پسماند غني از مواد آلي را توليد ميکند.گروه پژوهشي با همکاري دانشگاه باناراس هندو (هند)، تفالههاي قهوه جمعآوريشده از کافهترياي دانشگاه لافبورو را طي فرآيندي کنترلشده حرارت دادند و آن را به مادهاي متخلخل و غني از کربن به نام «بيوچار» تبديل کردند. اين ماده معمولاً براي بهبود کيفيت خاک استفاده ميشود.با بهينهسازي دما و زمان حرارتدهي، اين بيوچار توانست تا 98 درصد سرب موجود در آب را جذب کند، به طوري که هر گرم از آن قادر به نگهداري 4.9 ميليگرم سرب بود.در مطالعه دوم، پژوهشگران نشان دادند که حتي تفاله خام قهوه بدون هيچ پردازش اضافي نيز ميتواند در غلظتهاي پايين، فلزات سنگين (مانند مس و روي) را از آب حذف کند. همچنين مشخص شد که ترکيب تفاله قهوه با مواد ديگري مانند پوسته برنج ميتواند بازدهي تصفيه را در غلظتهاي بالاتر بهبود بخشد.تفاله خام قهوه: در غلظتهاي پايين فلزات (2.5 ppm مس و 10 ppm روي) عملکرد بهتري دارد.ترکيب قهوه و پوسته برنج: در غلظتهاي بالاتر (بيش از 5 ppm مس و بيش از 25 ppm روي) مؤثرتر عمل ميکند.دکتر مونيکا ماهاجن، سرپرست مطالعه اول ميگويد: اين کار نشان ميدهد چگونه يک پسماند روزمره مانند تفاله قهوه ميتواند به يک جاذب با ارزش و پايدار براي حذف فلزات سمي از آب تبديل شود. با بهينهسازي شرايط، توانستيم عملکرد ماده را به طور چشمگيري بهبود بخشيم، درحالي که فرآيند، کمهزينه و سازگار با محيطزيست باقي ماند.دکتر بسمه بشرا سرپرست مطالعه دوم نيز افزود: تحقيقات ما نشان ميدهد آنچه ما اغلب بهعنوان زباله کنار ميگذاريم، ميتواند به مادهاي قدرتمند براي مقابله با آلودگي محيطزيست تبديل شود. اين نمونهاي ساده اما مؤثر از تفکر اقتصاد چرخشي در عمل است.دکتر ديگانتا داس، استاد دانشگاه لافبورو نيز در تفسير اين يافتهها گفت: ديدن نتايج اين تحقيقات فوقالعاده است. اين کار نشان ميدهد تفاله قهوه اصلاً زباله نيست، بلکه ميتواند به مادهاي با ارزش تبديل شود، چرخه مصرف مواد را در فعاليتهاي روزمره بهبود بخشد و محيطزيست را پاک کند.اين روش، راهحلي کمهزينه، سبز و در دسترس براي تصفيه آبهاي آلوده ارائه ميدهد و بهخوبي از اقتصاد چرخشي (بازيافت زباله به ماده اوليه ارزشمند) پشتيباني ميکند. با توجه به توليد انبوه تفاله قهوه در سطح جهان، اين فناوري قابليت فراواني براي کاربرد در مقياس واقعي در سامانههاي تصفيه آب، بهويژه در مناطقي که با آلودگي فلزات سنگين روبهرو هستند، دارد.