موسسه فرهنگی و مطبوعاتی روزنامه جمهوری اسلامی

شماره 13261
هشدار متخصصان ارتوپد درباره مصرف زياد شکلات داغبا وجود گرما و حس دلنشيني که نوشيدن يک فنجان شکلات دا

هشدار متخصصان ارتوپد درباره مصرف زياد شکلات داغبا وجود گرما و حس دلنشيني که نوشيدن يک فنجان شکلات داغ در فصل سرما به همراه دارد، متخصصان ارتوپد هشدار مي‌دهند مصرف مداوم اين نوشيدني پُر شکر مي‌تواند سلامت استخوان‌ها را به خطر بيندازد؛ به‌ويژه زماني که به‌اشتباه به‌ عنوان منبعي از کلسيم تلقي مي‌شود.درحالي که يک ليوان شير حدود 300 ميلي‌گرم کلسيم دارد، يعني تنها يک‌چهارم کلسيم مورد نياز روزانه بزرگسالان‌ (که بين 1000 تا 1200 ميلي‌گرم است‌)، بسياري از انواع شکلات داغ (هات چاکلت) بين 20 تا 60 گرم شکر دارند که اين مقدار بيش از دو برابر شکر يک شکلات معمولي است و حتي مي‌تواند به حد مجاز مصرف روزانه نزديک شود يا حتي از آن فراتر رود.نوشيدن گهگاهي اين نوشيدني براي برخي افراد ممکن است مشکلي ايجاد نکند اما براساس تحقيقات اخير، مصرف مکرر و در حجم بالا مي‌تواند اثر مواد مغذي تقويت‌کننده استخوان را خنثي کند و در بلندمدت به کاهش تراکم استخوان منجر شود.پزشکان مي‌گويند اگر رژيم غذايي سالم و کم‌ شکري داريد، نوشيدن گاه‌به‌گاه شکلات داغ مشکلي ايجاد نمي‌کند. از طرفي مي‌توان شکلات داغ را در خانه بدون شکر افزوده درست کرد. کافي است از پودر کاکائوي بدون شکر و يک شيرين‌کننده طبيعي استفاده شود. به اين شکل مي‌توان از کلسيم و آنتي‌اکسيدان‌ها بهره برد بدون آنکه بيشتر شکر مصرف کنيد.پژوهش‌ها نشان مي‌دهند فلاوانول‌هاي کاکائو مي‌توانند به کاهش التهاب، تقويت سلامت قلب و عروق، بهبود جريان خون، تثبيت قند خون و تقويت حافظه کمک کنند. کاکائو همچنين حاوي مواد معدني مهمي مانند منيزيم، آهن، پتاسيم، فسفر و روي (زينک) است و ترکيبات طبيعي آن از جمله تئوبرومين، فنيل‌اتيل‌آمين و تريپتوفان مي‌توانند به بهبود خلق‌وخو، افزايش هوشياري و ايجاد آرامش کمک کنند.در عين حال دکتر «جرمي اسميت»، جراح ارتوپد در کاليفرنيا مي‌گويد: سلامت استخوان به عوامل متعددي بستگي دارد از جمله چيزهايي که مي‌خوريم و مي‌نوشيم به‌ويژه شير که منبع غني کلسيم است. اما در عين حال، برخي خوراکي‌ها و نوشيدني‌ها هم مي‌توانند استخوان‌ها را ضعيف کنند.«رابين دسيچو»، متخصص تغذيه‌ جامع‌نگر در نيويورک نيز در اين باره مي‌گويد براي دريافت و جذب کلسيم، منابع متنوعي وجود دارد. او مي‌گويد بهترين گزينه‌ها عبارتند از پنير، ماست، ماهي‌هاي کنسروي همراه با استخوان، سبزيجاتي مانند بروکلي و همچنين حبوبات، مغزها، دانه‌ها و سويا. او تأکيد مي‌کند که به همين دليل، شکلات داغ نبايد به‌عنوان منبع کلسيم در نظر گرفته شود.او توصيه مي‌کند: براي تامين کلسيم‌ شکلات داغ ننوشيد. در عوض اين خوراکي‌هاي ديگر را مصرف کنيد. اگر هم هوس يک نوشيدني گرم و شيرين کرديد، سعي کنيد شکلات داغ را در خانه و با ترکيبات سالم‌تر درست کنيد.به گزارش اينديپندنت، يک مطالعه در سال 2018 نشان داد که مصرف بيش از حد شکر مي‌تواند با افزايش دفع کلسيم و منيزيم‌ (که هر دو براي استحکام استخوان ضروري‌ هستند) از طريق ادرار، خطر ابتلا به پوکي استخوان را افزايش دهد.کارشناسان همچنين گفته‌اند رژيم غذايي بلندمدت سرشار از شکر، نمک و غذاهاي فراوري‌شده مي‌تواند به‌تدريج سلامت استخوان را تحليل ببرد. بخشي از اين اثر به اين دليل است که شکر اضافي در فرآيند جذب کلسيم به بدن اختلال ايجاد مي‌کند. از طرفي، شکر هم باعث التهاب مي‌شود و اين التهاب، چرخه بازسازي استخوان‌ را که براي حفظ استحکام استخوان‌ها ضروري است، مختل مي‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که التهاب مزمن، مصرف بالاي شکر، افزايش سن و کمبود کلسيم و ويتامين دي همگي مي‌توانند در اين چرخه بازسازي اختلال ايجاد کنند.رژيم‌هاي غذايي پُر شکر به‌ويژه آن‌هايي که سرشار از نوشيدني‌هاي شيرين هستند با کاهش تراکم استخوان، کندي ترميم پس از آسيب‌ديدگي و کمبود مواد مغذي ضروري مانند کلسيم و ويتامين دي مرتبط‌ هستند و در نهايت روند تحليل استخوان را تسريع مي‌کنند.

عناوین این صفحه