نقش بادام زميني در تقويت حافظهيک مطالعه جديد نشان ميدهد مصرف روزانه مقدار کمي بادامزميني بينمک و بوداده با پوست ميتواند جريان خون مغزي، حافظه و سلامت قلب سالمندان را بهطور قابلتوجهي بهتر کند.متخصصان دريافتند که تقويت جريان خون از اين طريق نه تنها حافظه را تقويت ميکند بلکه بر سلامت قلب شرکتکنندگان نيز اثر مثبت دارد.متخصصان دانشگاه «ماستريخت» هلند 31 فرد سالم 60 تا 75 ساله را تحت يک برنامه 16 هفتهاي قرار دادند و از آنها خواستند روزي 60 گرم بادامزميني بدون نمک و بوداده با پوست مصرف کنند. اين مقدار، تقريبا معادل دو وعده، بايد در رژيم غذايي معمول آنها گنجانده ميشد.به شرکتکنندگان گفته شد بادامزمينيها را بدون هيچ تغييري مصرف کنند (خرد نکنند، پودر نکنند، در غذا نپزند و گرم نکنند) چون ممکن است خواص تغذيهاي آن را تغيير دهد.اين افراد در آغاز، وسط و پايان مطالعه، تحت آزمايش قرار گرفتند و در هر نوبت، فشار خون و ترکيب بدني آنها (درصد چربي بدن، مقدار عضله، ميزان آب بدن و توده بدون چربي) اندازهگيري شد. در مرحله پاياني، آزمونهاي شناختي و تصويربرداري پيشرفته براي بررسي جريان خون مغزي نيز اضافه شد.تصويربرداريها نشان داد در پاسخپذيري عروق مغز يعني توانايي رگها براي گشاد و تنگ شدن به منظور تنظيم جريان خون، بهبود قابلتوجهي رخ داده است و پس از 16 هفته مصرف بادامزميني، جريان خون کلي در مغز شرکتکنندگان 3.6 درصد بيشتر از دوره کنترل بود.دکتر «پيتر يوريس»، نويسنده اصلي مطالعه توضيح ميدهد: سيبياف يا جريان خون مغزي (CBF) يک شاخص فيزيولوژيک مهم براي عملکرد عروق مغز است و مقدار خوني که اکسيژن و مواد مغذي لازم براي سلامت مغز را ميرساند، نشان ميدهد. سيبيافِ پايين با کاهش توانايي شناختي مرتبط است و ميتواند بر توجه، سرعت واکنش و حافظه اثر بگذارد.وقتي متخصصان ماده خاکستري مغز (ناحيه اصلي سلولهاي عصبي) را بررسي کردند، دريافتند که جريان خون در آن قسمت 4.5 درصد افزايش يافته است. در لوب پيشاني هم افزايش سيبياف 6.6 درصد و در لوب گيجگاهي افزايش 4.9 درصدي مشاهده شد. اين نواحي در حافظه، زبان، تصميمگيري و کنترل احساسات نقش کليدي دارند.اين فوايد عروقي به عملکرد بهتر حافظه نيز منجر شد و افرادي که بادامزميني مصرف کرده بودند در يک آزمون حافظه، تعداد بيشتري واژه از فهرست 20 دقيقه قبل را به ياد آوردند.به گزارش اينديپندنت، متخصصان چند دليل احتمالي را مطرح ميکنند. يکي اينکه بادامزميني سرشار از الــآرژنين، چربيهاي غيراشباع و پليفنولهاست که همگي براي سلامت عروق مفيدند. از طرفي پوست بادامزميني نيز حاوي فيبر و آنتياکسيدان است.در اين آزمايش، فشار خون سيستوليک شرکتکنندگان هم بهطور متوسط 5 ميليمتر جيوه کاهش يافت و فشار نبض نيز 4 ميليمتر جيوه کم شد. اين کاهشها مهم هستند از آن جهت که فشار خون بالا به رگهاي کوچک مغز و قلب آسيب ميزند و خطر بيماريهاي قلبي و کاهش عملکرد شناختي را افزايش ميدهد. افرادي که در ميانسالي فشار خون بالاي خود را کنترل نميکنند، 49 درصد بيشتر در معرض خطر زوال عقل قرار ميگيرند.نکته جالب اينکه با وجود اضافه شدن حدود 340 کالري به کالري روزانه شرکتکنندگان، آنها تقريبا افزايش وزن نداشتند.يوريس و همکارانش قصد دارند بررسي کنند که آيا فراوردههاي بادامزميني مثل کره بادامزميني هم اثر مشابهي دارند يا خير و آيا مقدار کمتر نيز ميتواند به همان اندازه اثرگذار باشد.