جهش قيمت تخممرغ به شانهاي 250 هزار تومانقيمت هر شانه تخممرغ در بازار تهران و استانها به بيش از 250 هزار تومان رسيده و نسبت به ماههاي گذشته جهش بيسابقهاي کرده است. به گزارش فارس، توليدکنندگان کمبود نهادههاي دامي و ضررهاي انباشته فصل گرم را علت آن ميدانند، اما اين افزايش که تخممرغ را از «غذاي فقرا» به کالاي لوکس تبديل کرده، نقدي بر سياستهاي ناکارآمد است که تورم پروتئين را به 66 درصد رسانده و فشار مضاعف بر خانوارهاي کمدرآمد وارد ميکند.در آبان 1404، بازار تخممرغ وارد دور جديدي از التهاب شده است. طبق آمار هر شانه 30 عددي (وزن 2 کيلويي) در خردهفروشيها 250 هزار تومان عرضه ميشود، درحالي که درب مرغداري نرخ 77 تا 80 هزار تومان به ازاي هر کيلو است، اين افزايش نه تصادفي بلکه نتيجه زنجيرهاي از سياستهاي شکستخورده است.اتحاديههاي توليدکننده ميگويند، مرغداران در ماههاي گرم تابستان (تير- شهريور) با هزينه توليد 120-130 هزار توماني (به دليل گرما و کاهش توليد) و نرخ مصوب 70 هزار توماني، ماهانه 50 هزار تومان به ازاي هر کيلو ضرر کردند؛ حالا با سرماي پاييز، جبران ضرر را با افزايش 20 درصدي قيمت تحميل ميکنند. اما ريشه اصلي، گراني نهادههاست. ذرت در بازارگاه 11300 تومان است، اما مرغداران 30 هزار تومان (با زيرميزي 10 هزار توماني) ميپردازند و کنجاله سويا به 40 هزار تومان جهش کرده است. ارز ترجيحي 28500 توماني که قرار بود هزينه را کنترل کند به رانت دلالان تبديل شده و 70 درصد يارانه را هدر ميدهد.تخممرغ، به عنوان "غذاي فقرا"، نماد دسترسي آسان به پروتئين است؛ اما اين گراني معادل 20 درصد درآمد ماهانه يک کارگر (با حقوق 12 ميليون توماني) براي تأمين پروتئين خانواده چهارنفره است. تورم گروه پروتئين حيواني به 66 درصد رسيده، درحالي که تورم عمومي 40 درصد است فشاري که خانوارهاي روستايي و شهري کمدرآمد را به مرز ورشکستگي ميرساند.