خوراکيهاي سالمي که باعث سنگ کليه ميشوندکليهها گاهي اوقات رسوبات معدني سختي به نام سنگ کليه توليد ميکنند که باعث درد شديد ميشود و ميتواند منجر به عوارض ديگري براي سلامتي شود. مديريت خطر سنگ کليه به شدت به رژيم غذايي بستگي دارد، با اين حال «غذاهاي مغذي» خاص که براي تقويت بدن مهم هستند ميتوانند منجر به ايجاد سنگ شوند، زيرا حاوي اگزالات، پورين و کلسيم هستند.آگاهي از اينکه کدام غذاهاي سالم خطر سنگ کليه را افزايش ميدهند، افراد را قادر ميسازد تا يک رژيم غذايي متعادل داشته باشند. در اين مطلب به 5 غذاي «سالم» اشاره ميکنيم که ميتوانند منجر به سنگ کليه شوند.اسفناج منبعي از مواد مغذي از جمله آهن، ويتامينها و آنتياکسيدانها است. اين سبزي بسيار محبوب است و اغلب به عنوان سبزي سوپ يااش مصرف ميشود. با اين حال، اگزالات اضافي در اسفناج خطر ابتلا به سنگ کليه اگزالات کلسيم را افزايش ميدهد، زيرا اين ترکيبات با کلسيم ادرار مرتبط شده و سنگ ايجاد ميکنند.افرادي که سنگ کليه داشتهاند، هنگام مصرف مقادير زيادي اسفناج خام يا پخته، با خطر بالاي ابتلا به سنگ کليه مواجه ميشوند، زيرا اسفناج غلظت اگزالات در ادرار آنها را افزايش ميدهد. افراد بايد مصرف اسفناج خود را محدود کرده و غذاهاي غني از کلسيم مصرف کنند، زيرا خوردن غذاهاي غني از کلسيم به جلوگيري از جذب اگزالات در بدن انسان کمک ميکند.چه کسي آجيل را دوست ندارد؟ آجيل، از جمله بادام، بادام هندي و بادام زميني، غذاهاي فوقالعادهاي هستند که حاوي چربيهاي سالم، پروتئين و فيبر غذايي هستند. با اين حال، از طرف ديگر، سطوح بالاي اگزالات در آجيل، خطر ابتلا به سنگ کليه را در افرادي که به اين ترکيبات حساسيت دارند، ايجاد ميکند. مصرف مقادير زياد آجيل و کره آجيل، منجر به افزايش سطح اگزالات ادرار ميشود که احتمال ابتلا به سنگهاي اگزالات کلسيم را افزايش ميدهد. کساني که سنگ کليه داشتهاند، بايد در مصرف آجيل احتياط کنند، اگرچه مصرف متوسط آن هيچ ضرري ندارد.چغندر يا ريشه چغندر، از طريق خواص آنتياکسيداني خود که به مبارزه با التهاب کمک ميکند و سلامت قلب و کبد را ارتقا ميدهد، فوايد مختلفي براي سلامتي دارد. با اين حال، محتواي بالاي اگزالات در چغندر باعث افزايش سطح اگزالات ادرار ميشود، زماني که افراد مقدار زيادي از آن را مصرف ميکنند که ميتواند منجر به سنگ کليه اگزالات کلسيم شود. به طور خاص، توليد آب چغندر منجر به غلظت بسيار بالاي اگزالات در کليهها ميشود. افرادي که سنگ کليه داشتهاند بايد مصرف چغندر خود را محدود کنند. علاوه بر اين، آنها بايد وعدههاي غذايي خود را با غذاهاي غني از کلسيم ترکيب کنند تا جذب اگزالات کاهش يابد.شکلات تلخ و پودر کاکائو حاوي آنتياکسيدانها و ترکيبات مفيدي براي قلب هستند و حتي ممکن است خلق و خو را بهبود بخشند. با اين حال، محتواي بالاي اگزالات در محصولات شکلاتي، خطر ابتلا به سنگ کليه اگزالات کلسيم را در صورت مصرف بيش از حد افزايش ميدهد. براي مقابله با اين امر، هيدراتاسيون مناسب و مصرف کافي کلسيم در رژيم غذايي ضروري است. کساني که سنگ کليه داشتهاند، بايد مصرف شکلات خود را محدود کنند، با اين حال، مصرف گاه به گاه آن اشکالي ندارد.چاي نوشيدني محبوبي به ويژه براي ما ايرانيها است که حاوي آنتياکسيدانهايي است که از سلامت قلب و عملکرد مغز محافظت ميکنند. بسياري از مردم به چاي صبحگاهي خود عادت دارند و نميتوانند بدون آن زندگي کنند. با اين حال، چاي سياه حاوي مقادير زيادي اگزالات است که منجر به افزايش دفع اگزالات در ادرار ميشود و در نتيجه افرادي که سنگ کليه داشتهاند بايد مصرف چاي سياه خود را با تغيير به چاي سبز يا گياهي کاهش دهند، زيرا اين نوشيدنيها حاوي سطوح پايينتر اگزالات هستند.